fbpx

När funktionsnedsättning blir ståuppkomik

| Uppdaterad

I morse råkade jag snubbla över en provocerande rubrik i flödet Facebook. En före detta journalistkollega hade delat att gillat en artikel om en video på Youtube. Under rubriken ”A Gorgeous Woman Shakes Her Body On Stage … And The Crowd Goes Wild” som fritt översatt betyder ”En underbar kvinna skakar sin kropp på scenen.. och publiken blir vild”.

Artikeln handlar om en videosnutt på webbforumet TED-talks var amerikanen Maysoon Zayid berättar om sitt liv med cp-skada. ”Jag är inte full, min kropp bara skakar hela tiden” säger hon i inledningen och ställer sig upp så att alla kan se hur hennes kropp ständigt rör på sig fastän hon står stilla.
Hon fortsätter sedan berätta om sitt liv och det visar sig att hon är en rätt duktig ståuppkomiker. Hon driver ohämmat med sig själv och sina erfarenheter i livet – och publiken viker sig av skratt.

Jag provoceras i det här fallet av både den sexistiska rubriksättningen som i och för sig kan förklaras med att den just på grund av sin provocerande effekt genererar klick, och klick är dagens melodi på nätet. En seriös artikel om en person med cp-skada skulle knappast bli någon större succé. Det som jag reagerar starkast på är innehållet i videon. Varför känner Maysoon Zayid att hon måste anamma rollen som ståuppkomiker för att berätta om sitt liv med cp-skada? Skulle samma föreläsning i seriös tappning inte nå ut till publiken med samma kraft? Är det så att personer med funktionsnedsättning alltid väntas vara extra positiva och glada i media eftersom ingen orkar läsa/höra/se på någon som inte är glad?

Det brukar ofta vara till en fördel att kunna skämta om saker, också då de är känsliga. Det anses också vara en tillgång att ha självironi och att kunna se på sina egna problem från en skämtsam vinkel. Jag hoppas ändå att Maysoon Zayid inte känner att ståuppkomiker-rollen är något hon väljer för att ämnet inte ska bli för tungt för andra.

Allting behöver inte alltid vara roligt, sägs det ofta. Maysoon Zayids föreläsningen är något som jag hellre skulle höra på utan de ständiga skämten och skrattsalvorna.

Artikeln kan du läsa här.

Back to top of page