SAMS vänverksamhets logo.

En vän och en hjälpande hand då det behövs.

Illustrationsbild på tre personer inom vänverksamheten.
Illustrationsbild på en kaffekopp och bagel.
Illustrationsbild på två vänner varav den andra sitter i en rullstol i ett biliotek.

SAMS vänverksamhet

Vi förmedlar frivilligvänner till personer med funktionsnedsättning i Svenskfinland. Ett vänpar träffas 4-10 timmar i månaden för att prata, gå på kaffe, promenera eller varför inte gå på fotbollsmatch tillsammans! Koordinatorerna hjälper dig att hitta en vän med liknande intressen.

 

Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att man stöter på en del utmaningar i vardagen. Ett vänpar uppmuntrar och sporrar varandra till en mer aktiv fritid. Vi tror att ingen vill bli lämnad ensam.

Läs SAMS vänverksamhets vänpolicy här.word file

Digital vänverksamhet

Vill du ha distanskontakt med en person med funktionsnedsättning? Du kan göra det hemifrån och behöver endast en dator, surfplatta eller smarttelefon. Distanskontakten bidrar till minskad ensamhet och främjar delaktighet i samhället bland personer med funktionsnedsättning.

Anmäl om intresse via formuläret nedan.

Läs mera om Digital vänverksamhet här.

Punktinsatser

Skulle du vilja göra en frivilliginsats, men vill inte binda dig till ett vänuppdrag? Då kan du anmäla om intresse för punktinsatser! Punktinsatser kan till exempel vara att hjälpa till på evenemang eller vikariera en annan frivilligvän. Du bestämmer när du hinner hjälpa till!

Anmäl om intresse via formuläret nedan.

Surfplattor

Skulle du vilja lära dig använda teknik och olika digitala lösningar? Vi lånar ut surfplattor till personer med funktionsnedsättning, som är med i SAMS vänverksamhet. Med surfplattan kan du till exempel kommunicera med din vän och komma överens om träffar.

Läs mera om surfplattorna här.

Väncirkel

En väncirkel är en grupp människor som träffas cirka en gång i månaden antingen fysiskt eller på distans. På träffarna kan du träffa nya vänner, dela med dig av dina erfarenheter med andra och få kamratstöd.

För tillfället har vi en fysisk väncirkel i Jakobstad och en digital väncirkel. Ifall du är intresserad av att delta i en väncirkel, vänligen kontakta koordinatorerna på SAMS vänverksamhet.

Scoutkompis

En scoutkompis fungerar som en vän, möjliggörare och ett stöd för ett barn i behov av särskilt stöd som vill börja i scouterna. Scoutkompisen deltar i scoutverksamheten med barnet varje/varannan vecka under läsåret 2021-2022, hjälper där det behövs och upprätthåller kontakten till barnet, familjen, scoutkåren och scoutkompisprojektet.

Uppdraget passar dig som är över 15 år och vill ge ett barn chansen att vara scout. Du behöver ingen förhandskunskap och får utbildning och stöd i uppdraget. Projektet är ett samarbete med Finlands Svenska Scouter (FiSSc).

Ifall du är intresserad av att bli en scoutkompis, kan du fylla i det här formuläret.

Läs mera om scoutkompis projektet här.

Hur blir jag en vän?

Visa ditt intresse genom att fylla i dina kontaktuppgifter i formuläret “Jag vill bli en frivilligvän” nedan. Du kan också kontakta koordinatorerna via e-post eller telefon.

Det finns fyra olika uppdrag att välja mellan: Fysiska träffar med en vän, digitala träffar med en vän, scoutkompis och punktinsatser. Du kan välja ett eller flera alternativ som du är intresserad av.

Välkommen med! 

Hur söker jag en vän?

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret “Sök en frivilligvän” nedan. Du kan också kontakta koordinatorerna via e-post eller telefon om du har några frågor.

Det finns tre olika alternativ att välja mellan: Fysiska träffar med en vän, digitala träffar med en vän eller scoutkompis. Du kan välja ett eller flera alternativ som du är intresserad av.

Välkommen med! 

Foto på Emelie Möllerström
Frivilligkoordinator i Huvudstadsregionen

Emelie Möllerström

Phone number 041 501 2531
Email addressemelie.mollerstrom@samsnet.fi
Bild på Irene Bäckman.
Frivilligkoordinator i Österbotten

Irene Bäckman

Phone number 050 431 8888
Email addressirene.backman@samsnet.fi
Koordinator för Digital vänverksamhet

Maj Ilola

Phone number 050 472 9493
Email addressmaj.ilola@samsnet.fi
Rex och hans stödperson Jonas träffas på gymmet

Bli frivillig stödperson! Läs mera på: samsnet.fi/4bt

Julkaissut SAMS vänverksamhet Keskiviikkona 25. huhtikuuta 2018

Vänparet Rex och Jonas

Rex och Jonas är ett vänpar från Vasa. Killarna är i trettioårsåldern och har ett gemensamt intresse: träna på gym!

Se videon för att få en liten uppfattning om vad en frivilligvän är.

Läs vänverksamhetens senaste blogginlägg

Back to top of page