fbpx

AKTUELLT

En vän och en hjälpande hand då det behövs.

SAMS vänverksamhet

Vi förmedlar vänner till personer med funktionsnedsättning i Svenskfinland. Vi har flera olika frivilliguppdrag att välja mellan: livevän, digivän, punktinsatser, väncirkel eller scoutkompis. Läs mera om de olika uppdragen här nedanför.

Vem som helst kan göra frivilliguppdrag vid SAMS vänverksamhet. Vi kräver inga specialkunskaper eller utbildning, frivilliguppdragen bygger på medmänsklighet. Vi kräver att de frivilliga delar SAMS värderingar och följer de anvisningar som står i vänpolicyn.

Läs SAMS vänverksamhets vänpolicy här.

Frivilliguppdrag

Läs mera om de olika vänuppdragen här nedanför genom att trycka på plus-tecknet.

Ett vänpar träffas 4-10 timmar i månaden för att prata, gå på kaffe, promenera eller varför inte gå på fotbollsmatch tillsammans! Koordinatorerna hjälper dig att hitta en vän med liknande intressen.

 

Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att man stöter på en del utmaningar i vardagen. Ett vänpar uppmuntrar och sporrar varandra till en mer aktiv fritid. Vi tror att ingen vill bli lämnad ensam.

Anmäl intresse via formuläret nedan.

Vill du ha distanskontakt med en person med funktionsnedsättning? Du kan göra det hemifrån och behöver endast en dator, surfplatta eller smarttelefon. Distanskontakten bidrar till minskad ensamhet och främjar delaktighet i samhället bland personer med funktionsnedsättning.

Anmäl om intresse via formuläret nedan.

Läs mera om Digital vänverksamhet här.

Skulle du vilja göra en frivilliginsats, men vill inte binda dig till ett vänuppdrag? Då kan du anmäla om intresse för punktinsatser! Punktinsatser kan till exempel vara att hjälpa till på evenemang eller vikariera en annan frivilligvän. Du bestämmer när du hinner hjälpa till!

Anmäl om intresse via formuläret nedan.

En väncirkel är en grupp människor som träffas cirka en gång i månaden antingen fysiskt eller på distans. På träffarna kan du träffa nya vänner, dela med dig av dina erfarenheter med andra och få kamratstöd.

För tillfället har vi en fysisk väncirkel i Jakobstad och en digital väncirkel. Ifall du är intresserad av att delta i en väncirkel, vänligen kontakta koordinatorerna på SAMS vänverksamhet.

En scoutkompis fungerar som en vän, möjliggörare och ett stöd för ett barn i behov av särskilt stöd som vill börja i scouterna. Scoutkompisen deltar i scoutverksamheten med barnet varje/varannan vecka under läsåret 2022-2023, hjälper där det behövs och upprätthåller kontakten till barnet, familjen, scoutkåren och scoutkompisprojektet.

Uppdraget passar dig som är över 15 år och vill ge ett barn chansen att vara scout. Du behöver ingen förhandskunskap och får utbildning och stöd i uppdraget. Projektet är ett samarbete med Finlands Svenska Scouter (FiSSc).

Ifall du är intresserad av att bli eller få en scoutkompis, kan du fylla i formuläret ”Bli en frivilligvän” eller ”Sök en frivilligvän” här under. Kruxa i scoutkompis under frågan om hur du vill träffa din vän. Du kan också kontakta koordinatorerna.

Läs mera om scoutkompis projektet här.

Hjälpmedel

Ibland behöver man lite stöd för att kunna ta del av fritidsverksamhet och -aktiviteter. Vi lånar ut surfplattor och en terrängrullstol, en hippocampe, för den som behöver det.

Skulle du vilja lära dig använda teknik och olika digitala lösningar? Vi lånar ut surfplattor till personer med funktionsnedsättning, som är med i SAMS vänverksamhet. Med surfplattan kan du till exempel kommunicera med din vän och komma överens om träffar.

Läs mera om surfplattorna här.

Hippocampen är en terrängrullstol som gör det möjligt för alla att komma ut i naturen. Hippocampen kan användas på stranden, i skogen och i naturen. Den är bekväm och kan justeras för användaren.

SAMS vänverksamhet har tillsammans med Finlands Svenska Scouter (FiSSc) fått bidrag från Aktiastiftelsen i Esbo-Grankulla för att skaffa Hippocampen. Den kan användas av barn som har en Scoutkompis via SAMS vänverksamhet. När den inte används där kan SAMS vänner låna den.

Kolla i kalendern när stolen är ledig och boka den via den här länken.

Hur blir jag en vän?

Visa ditt intresse genom att fylla i dina kontaktuppgifter i formuläret ”Bli en frivilligvän” eller ”Sök en frivilligvän” nedan. Du kan också kontakta koordinatorerna via e-post eller telefon om du har några frågor.

Det finns olika uppdrag att välja mellan: Fysiska träffar med en vän, digitala träffar med en vän, scoutkompis och punktinsatser. Du kan välja ett eller flera alternativ som du är intresserad av.

Välkommen med! 

Frivilligkoordinator i Huvudstadsregionen

Emelie Möllerström

Phone number 041 501 2531
Email addressemelie.mollerstrom@samsnet.fi
Frivilligkoordinator i Österbotten, Anna Caldén.
Frivilligkoordinator i Österbotten

Anna Caldén

Phone number 050 431 8888
Email addressanna.calden@samsnet.fi
Koordinator för Digital vänverksamhet

Maj Ilola

Phone number 050 472 9493
Email addressmaj.ilola@samsnet.fi

Vänparet Kari och Laura

Kari och Laura är ett vänpar från Helsingfors. På videon berättar de om hur det gick till när de träffades via SAMS vänverksamhet och vad det brukar göra tillsammans. De berättar också om vad vänskapen betyder för dem och varför just du borde bli en vän!

SAMS vänverksamhet Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

12 hours ago

SAMS vänverksamhet

Har du eller din närstående en begränsad rörelse- eller funktionsförmåga som orsakar att du inte kan ta dig till röstningstället? Kom ihåg att anmäla om önskan att få rösta hemma senast tisdagen den 21 mars 2023 före kl. 16! 👨‍🦽🗳️

Såhär gör du:
🔹Du ska anmäla din önskan om att rösta hemma till centralvalnämnden i din hemkommun skriftligen eller per telefon. Kontaktuppgifterna till centralvalnämnderna hittar du här: tinyurl.com/yvb8zcep
🔹Anmälan kan också göras av en person som väljaren har utsett.
🔹När du gjort anmälan kommer en valförrättare på en överenskommen tidpunkt hem till dig och tar emot röstningen.
🔹En närståendevårdare som bor i samma hushåll som den som har rätt till hemmaröstning får rösta i samband med hemmaröstningen. Närståendevårdaren ska anmäla sig till kommunens centralvalnämnd i samband med anmälan om hemmaröstning.
...

Har du eller din närstående en begränsad rörelse- eller funktionsförmåga som orsakar att du inte kan ta dig till röstningstället? Kom ihåg att anmäla om önskan att få rösta hemma senast tisdagen den 21 mars 2023 före kl. 16! 👨‍🦽🗳️

Såhär gör du:
🔹Du ska anmäla din önskan om att rösta hemma till centralvalnämnden i din hemkommun skriftligen eller per telefon. Kontaktuppgifterna till centralvalnämnderna hittar du här: https://tinyurl.com/yvb8zcep
🔹Anmälan kan också göras av en person som väljaren har utsett.
🔹När du gjort anmälan kommer en valförrättare på en överenskommen tidpunkt hem till dig och tar emot röstningen.
🔹En närståendevårdare som bor i samma hushåll som den som har rätt till hemmaröstning får rösta i samband med hemmaröstningen. Närståendevårdaren ska anmäla sig till kommunens centralvalnämnd i samband med anmälan om hemmaröstning.
Load more

SAMS vänverksamhet Instagram

Läs vänverksamhetens senaste blogginlägg

Back to top of page