Projektet Digital vänverksamhet

SAMS har beviljats bidrag för att minska ensamheten bland personer med funktionsnedsättning genom digitala vänkontakter. Bidraget har beviljats av STEA inom en extra ansökningsrunda i anknytning till undantagstillståndet 2020.

Nu under coronapandemin har många av oss inte kunnat träffa vänner och familj som vanligt. Många hör till riskgruppen för viruset och är rädda för att bli sjuka. Andra bor på boenden där man inte har fått ta emot besökare. Istället har många hållit kontakt med vänner och familj genom att ringa samtal och videosamtal eller skicka meddelanden. Alla har ändå inte tekniken eller kunskapen för att kunna göra det. Därför har vi nu startat projektet digital vänverksamhet.

Vi har anlitat 50 personer som vill hålla digital kontakt med en vän. Deltagarna deltar hemifrån och behöver endast en dator, en surfplatta eller en smarttelefon. Under projektet kommer de att lära dig använda olika digitala verktyg för att hålla kontakt med en vän. Man kan till exempel dricka kaffe med en vän på distans eller kanske baka en kaka på varsitt håll. Man kan också spela olika spel på webben eller besöka en digital bar tillsammans.

Vem kan man kontakta ifall man har frågor?

Som koordinator för projektet fungerar Maj Ilola. Hon jobbar också som evenemangs- och informationskoordinator på SAMS. Vänverksamhetens koordinatorer Daniel Saarinen och Irene Bäckman kommer också att hjälpa till med projektet.

Ifall du har frågor om projektet kan du kontakta Maj via e-post eller telefon på vardagarna kl. 9-16. Hon svarar också på WhatsApp-meddelanden.

Maj Ilola

050 472 9493

 

Inlägg på bloggen

22 juni 2020: Kom med i projektet digital vänverksamhet – delta var du än befinner dig!

3 juni 2020: Nytt projekt – digitala frivilliguppdrag minskar ensamhet

 

Distansaktiviteter

Här är en lista på aktiviteter som man kan göra på distans med en vän, men också för sig själv. Ifall du har tips på aktiviteter, kan du kontakta koordinatorn.

Aktiviteter på webben

Se på en film eller en serie tillsammans på tv:n eller via en streamingtjänst

 • Gratis streamingtjänster:
  • Yle Arenan
  • SVT Play (De program som går att se på utanför Sverige)
  • UR Play (De program som går att se på utanför Sverige)
  • UR Play på teckenspråk (De program som går att se på utanför Sverige)
  • Ruutu
  • MTV3 Katsomo
  • Dplay Free
  • Viafree
  • Kirjastokino (Eepos-, Helle-, Kyrkslätt, Kyyti-, Lastu-, Piki-, Ratamo-, Sata- och Vaski-biblioteken)
  • Viddla (Blanka-, Heili-, Helle-, Kainet-, Kangasniemi, Kiri-, Kirkes-, Kyrkslätt, Korsholm, Korsnäs, Kuopio, Larsmo, Lumme-, Malax, Nykarleby, Outi-, Pedersöre, Rautalammi, Reisjärvi, Rutakko-, Siilijärvi, Sotkamo, Kristinestad, Närpes, Tiekkö-, Vasa och Vörå biblioteken)
Film- och serietips på Yle Arenan
Virala genier

Atlas försöker överleva åttan i serien som bygger på boken Zoo! Virala Genier av Ted och Kaj. Högstadiet är en djungel och ATLAS (14) försöker överleva som alla andra, men det blir inte lättare av att hans bästa vän Elliot har flyttat till andra sidan jorden, och deras enda sätt att kommunicera är via e-post. Atlas överlever med sin ironiska humor, kreativa fantasi och kritiska tänkande, och hinner både rädda sin kompis Miniturken från att dö, skämma ut sig framför hela skolan och bli lite kär.

Språk: svenska | Åldersgräns: Barntillåten

Elina – som om jag inte fanns
Klaus Härös prisbelönade långfilmsdebut om tioåriga Elina i 50-talets Tornedalen. Elinas stränga lärarinna förbjuder henne att tala finska – med dramatiska följder.
Språk: Svenska | Åldersgräns: Barntillåten

 

Spela olika spel tillsammans på distans

Det finns mycket olika sidor med spel på webben. Här har vi listat några sidor med lätta och lärorika spel.

På Papunet kan du spela olika spel, göra uppgifter och lyssna på sagor. Du kan till exempel pröva på att hitta rätt varor i en matbutik och betala vid kassan i Papumarket. Göra din egen spelfigur på Planet X och försöka känna igen olika länders flaggor.

På BUU-klubbens webbsida kan du till exempel se på olika videoklipp eller spela olika spel.

 

Lyssna på musik och utvärdera sångerna

Välj ut 5-10 sånger på YouTube eller någon annan musiktjänst. Lyssna på sångerna och poängsätt dem. Räkna ihop poängen och se vilken sång som fick högsta poängen. Ni kan också ge poäng till musikvideon.

 

Utforska kultur digitalt

Många museer har sina utställningar på webben, som man kan gå och se på helt gratis. Det finns också en del teater-, opera- och balettföreställningar, som man kan se på gratis på webben.

 

Lyssna på en podcast

En podcast eller en podd är en ljudfil där någon talar om ett visst ämne. Det är lite som ett radioprogram. Det finns poddar där man diskuterar aktuella ämnen, konst, kultur, sport, verkliga brott, film, musik eller till exempel läser upp sagor.

Här kan du lyssna på en podd gratis på svenska:

 

Undersök historien

Medeltidens Österbotten innehåller fem animerade filmer som bygger på medeltida arkivdokument med österbottnisk anknytning. Filmerna har skapats inom projektet Vandring genom medeltidens Österbotten, som förverkligats av KulturÖsterbotten vid Svenska Österbottens förbund 2018-2020.

Utforska olika arkivs, biblioteks och museers material på ett och samma ställe på Finna.

 

Aktiviteter inomhus

Laga mat eller baka tillsammans

Lär din vän ditt favoritrecept eller pröva på ett nytt recept tillsammans. Här finns några nätsidor med recept på svenska:

Pyssla eller handarbeta tillsammans

Makramé blomampel

Gillar ni att pyssla, virka, sticka, sy eller till exempel bygga? Visa vad du har lagat senast eller pyssla på varsitt håll.

Koordinatorn Maj Ilola har börjat med makraméknytning. Så här berättar hon om hobbyn:

“Jag började med makraméknytning för att skapa fina inredningsobjekt. Det är relativt lätt och man behöver egentligen bara bandet för att komma igång. Hittills har jag lagat två väggbonader och en blomampel.”

Makramé väggbonad  Makramé väggbonad

Fika på distans

 

Koka kaffe eller te och ta fram ditt favorittilltugg.

Måla eller rita tillsammans

Välj ett objekt som ni vill rita eller gör ett stilleben av flera olika objekt. Måla med vattenfärger eller andra målfärger du har hemma. Färglägg bilder tillsammans. Häng upp dina konstverk på väggen och visa dem till din vän.

Läs böcker eller tidningar tillsammans

Läs en bok eller en tidning högt till din vän. Kom överens om en bok som ni båda läser och grunda en egen bokcirkel där ni diskuterar om boken tillsammans.

Motionera tillsammans

Visa din vän några yoga-rörelser eller tävla om vem som kan göra flera armhävningar. Det ända ni behöver är rörliga kläder, ett bra underlag och en vattenflaska.

Odla växter hemma

Du behöver:

  • Mull.
  • En kartongburk, en djup tallrik eller en 5-10 centimeter hög platsburk
  • Frön

Du kan först dekorera kartongburken. Du kan måla burken eller limma dekorationer på den. Häll några centimeter på botten av burken. Häll frön på mullen. Du hittar frön i butiken, men du kan också odla olika frukters och grönsakers frön. Vattna varje dag med en sprayflaska, lite vatten räcker. Sätt burken på ett soligt ställe, till exempel på fönsterbrädet. Följ med hur fröna gror!

 

Aktiviteter utomhus

Gå ut i naturen

Gå på en promenad i naturen. Berätta om ditt favoritställe i naturen till din vän. Fotografera naturen och visa bilderna till din vän.

Back to top of page