fbpx

Påverkansarbete, från ord till action!

| Uppdaterad

Påverkansarbete, från ord till action!

Ett eget hem. Självbestämmande. Att de individuella behoven beaktas i verkligheten och inte bara på papper.

SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder och Svenska hörselförbundet rf har under våren ordnat utbildningar i påverkansarbete runtom i Svenskfinland. Vi har besökt Borgå, Helsingfors, Karis, Pargas, Vasa, Nykarleby och Mariehamn och träffat allt som allt 130 medlemmar och aktivister vilket har varit både roligt och givande. Anna Caldén och Karl-Mikael Grimm har varit utbildare och vi tackar dem för deras engagemang och för deras tid. Både Anna och Karl-Mikael är aktiva samhällspåverkare och har delat med sig av sin kunskap och sina erfarenheter inom funktionshinderområdet.

Det viktigaste med påverkansutbildningarna var att samla personer från de olika föreningarna för att tillsammans fundera på våra rättigheter och sådant som vi skulle vilja påverka. Då vi möter utmaningar och orättvisor i vår vardag så kan vi också välja att dela med oss av våra upplevelser och också försöka påverka dem till det bättre. Vi kan inte alla vara politiker och riksdagsledamöter (fast flera av oss kanske borde försöka vara det?) men vi kan föra fram vår sak till exempel via våra förbund eller via våra egna kommunikationskanaler. Den här texten, till exempel, publiceras på SAMS’ blogg, efter det sprids den via Facebook och Twitter, med hopp om att någon som läser den uppfattar vår sak och ser vissa av de orättvisor som vi lever med, varje dag. För:

Ett eget hem. Självbestämmande. Att de individuella behoven beaktas i verkligheten och inte bara på papper.

Det här är saker som borde vara en självklarhet för alla. Det här är saker som tas så för givet att man kanske glömt bort att inte alla personer i vårt samhälle har det så här bra.

Vi ska fortsätta påverkansarbetet och vi ska dessutom göra det på det allra bästa sättet – tillsammans! Vi hörs bättre om vi talar i grupp, och dessutom har vi det också lite roligare då.

/Johanna Sandberg

Projektledare

mim@samsnet.fi

Back to top of page