fbpx

Du, kandidat?

| Uppdaterad

Det är något högtidligt och fint med val. I Finland arrangeras val alltid på en söndag så att folket ska vara lediga och ha en möjlighet att då gå och rösta. För de som av någon orsak inte kan gå till valurnan på valdagen så ordnas förhandsröstning och hemmaröstning.

Att vara kandidat i ett val är också fint och högtidligt. Kandidaterna är de där politikerna som på något sätt är lite bättre än man själv är. Eller i alla fall så vet de svaret på sådana frågor som politiker får och de vet vad man gör då man är kandidat.

Eller är det så? För någonstans så har ju politikerna också börjat. Inte har de alla gått i politikerskola utan de har drivits av något, en fråga, som de tycker att är viktig.

I april 2017 är det kommunalval. I kommunalvalet väljs medlemmar till ett organ som heter fullmäktige. Fullmäktige har många medlemmar från olika partier och det är de som fattar beslut om hur många skolor det finns, om det borde byggas en simhall till eller om biblioteket är öppet tillräckligt ofta. Viktiga frågor som berör precis oss alla!

Hurdana frågor tycker du att är viktiga och vad tycker du att borde göras i din hemkommun? Jag är helt säker på att alla har en åsikt om frågor som berör den egna närmiljön och att det också är sådant som man gärna diskuterar med andra. För att få en förändring till stånd så skulle det vara viktigt att berätta det åt politikerna i kommunen. Eller, varför inte själv bli den där politikern? För vem skulle inte vara bättre på att arbeta för just de frågor som du tycker att är viktiga än du själv?

”Äsch, men kanske de frågorna inte är så viktiga, nu har jag det sist och slutligen ganska bra.” Det här hör man ganska ofta. Visst är det ju så, att vi har det ganska bra, men varför skulle inte just vi kunna ha det ännu lite bättre?

Det behövs flera personer med funktionsnedsättning som är politiker så att vår åsikt och våra frågor också hörs. Och då är det vi som ska kandidera i val!

Johanna Sandberg

Projektledare för MiM

Back to top of page