fbpx
Event datefeb 2023

Dialogcafé — en annorlunda valtillställning

Event date14.2.2023 - 7.3.2023
Event locationTvåspråkiga valkretsar

Vi vill öka förståelsen, inte skärpa tonen. Vi vill främja dialogen, inte öka motsättningarna.  

Den finlandssvenska funktionshinderrörelsen inbjuder inför riksdagsvalet kandidater i de tvåspråkiga valkretsarna till valtillställningar där de får träffa personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga för att lära sig mer om deras vardag, vilka utmaningar de stöter på och vilka resurser de besitter. Samtidigt vill vi öka målgruppernas förståelse för politikernas vardag och beslutsfattandets utmaningar. Samtalen förs enligt dialogpaus-metoden. Som botten för diskussion fungerar våra valteser.

Vi ser att ökad ömsesidig förståelse är en förutsättning för ett samhälle som bejakar och beaktar mångfald — att vi alla är olika och att det är bra, att en del behöver mer för att få lika mycket. Det är grunden för ett rättvist och jämlikt samhälle.  

Vi hoppas att en till två kandidater från varje parti kan delta i vårt dialogcafé i deras egna valkrets följande datum:   

 • Helsingfors valkrets: Tisdag 14.2 kl. 17.30-19.30 på Luckan (Georgsgatan 27, Helsingfors)  
 • Vasa valkrets:   
  • Torsdag 16.2 kl. 18-20 på Vänstugan Primula (Strandgatan 18, Kristinestad) INSTÄLLT
  • Torsdag 23.2 kl. 17-19 på Folkhälsanhuset Wasa (Wasaborgsgränden 4, Vasa)
 • Nylands valkrets:   
  • Tisdag 28.2 kl. 17-19 på Karis bibliotek (Dalgatan 4, Raseborg)  
  • Tisdag 7.3 kl. 17-19 på Kulturhuset Grand i Borgå (Biskopsgatan 28, Borgå)  
 • Egentliga Finlands valkrets: Torsdag 2.3 kl. 17-19 på Gillesgården i Åbo (Auragatan 1, Åbo)

Eventuella ändringar kan ske i dialogcaféernas datum, tider och orter.

Dialogcaféerna är menade enbart för riksdagsvalskandidater och är inte öppna för allmänheten. Tillställningarna hålls på svenska, men vi uppmuntrar att delta även om du inte är van att tala svenska.

För att vi under träffarna ska kunna föra en verklig dialog har vi ett begränsat antal platser (endast en till två kandidater per parti). Därför önskar vi att dessa kandidater anmäler sig senast en vecka innan evenemanget här.

När ni i ert parti funderar på vem som ska delta får ni gärna beakta att personen inte behöver vara insatt i funktionshinderfrågor sedan tidigare – det här är en möjlighet att lära sig något nytt! 

Dialogcaféerna ordnas av SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder och dess medlemsförbund: FDUV, FMA – Funktionsrätt med ansvar, Förbundet Finlands Svenska Synskadade, Psykosociala förbundet och Svenska hörselförbundet.  

 

Anmäl dig här.

Back to top of page