fbpx
Event datedec 2023

Frukostsnack om funktionshinder: Psykisk ohälsa och funktionsnedsättning

Event date14.12.2023
Event time09:00 - 10:30
Event locationOnline

Antalet personer med psykisk ohälsa har stigit drastiskt under de senaste åren. Särskilt oroväckande är mängden barn och unga som drabbats. Problematiken lyfts fram i regeringsprogram med förslag på att trygga tillgången till och förbättra mentalvårdstjänsterna, men åtgärder krävs även brett på alla områden i samhället. Hur påverkas den psykiska hälsan hos personer med funktionsnedsättning i det turbulenta världsläget? Hur ser läget ut för barn och unga med funktionsnedsättning? 

Välkommen på Frukostsnack om funktionsinder: Psykisk ohälsa och funktionsnedsättning den 14 december 2023 kl. 9-10.30 på distans!

Anmäl dig här senast 11.12.

Diskussionen inleds av vuxenpsykiatern Lena Nylander, erfarenhetsexpert Stina Österbro och Kristian Wahlbeck, ledande sakkunnig vid MIELI. Diskussionen modereras av SAMS jurist Rebecka Holm.

Lena Nylander har en lång erfarenhet av arbete som psykiater, föreläsare, utbildare och forskare. Hon har arbetat med frågeställningar som intellektuell funktionsnedsättning, autism, ADHD, psykisk ohälsa och olika kombinationer av dessa. På frukostsnacket kommer hon att tala om hur trauma kan uppstå, bedömas och behandlas hos personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism. Du kan läsa mera om ämnet i denna artikel.

Den andra inledaren är Stina Österbro, grundare av företaget MaskrosStina, där hon fungerar som erfarenhetstalare inom psykisk ohälsa och funktionsnedsättning.

Kristian Wahlbeck är ledande sakkunnig på MIELI Psykisk Hälsa Finland och forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Kristian har en doktorsexamen i psykiatri från Helsingfors universitet och har jobbat där som professor för psykiatri. Han har över 30 års erfarenhet inom området för mentalhälsotjänster och har deltagit i utformningen av den nationella mentalhälsopolitiken i Finland. Kristian kommer att berätta om utmaningar för personer med funktionsnedsättning med psykisk ohälsa och om vilka insatser som borde tas för att förebygga och lösa problemen med mentalhälsovården.

Ändringar i programmet kan ske.

Frukostsnack om funktionshinder är ett evenemangskoncept där vi behandlar olika aktuella ämnen inom funktionshinderområdet. Evenemanget börjar med att några inbjudna gäster inleder till ämnet. Efteråt får alla deltagare ställa frågor till inledarna och delta i diskussionen om ämnet. Du kan läsa om tidigare evenemanglyssna på poddar eller se på inspelningar här.

Evenemanget ordnas online på Zoom. Länken skickas till din e-post några dagar innan evenemanget. Om du inte använt Zoom tidigare kan du läsa instruktionerna här.

Om du har frågor om evenemanget eller stöter på tekniska problem, vänligen kontakta koordinatorn Maj Ilola
Phone number050 472 9493

Back to top of page