fbpx
Event datenov 2024

Funktionsrättsseminarium 2024: Ålderdom och funktionsnedsättning

Event date7.11.2024 - 7.11.2024
Event time09:00 - 14:00
Event locationHelsingfors och online

 

Följ med seminariet online

Välkommen på SAMS juridiska ombuds årliga funktionsrättsseminarium! Seminariet ordnas 7.11.2024 kl. 9-14 i Helsingfors (Vetenskapernas hus på Kyrkogatan 6) och online! Temat för årets seminarium är ålderdom och funktionsnedsättning. Under seminariet bjuds det på morgonkaffe och lunch.

Anmäl dig till evenemanget senast 29.10 – Missade du anmälningen? Kontakta evenemangskoordinator Gunilla (kontaktuppgifter längst ned) och kolla om det ännu går att komma med!

Årets tema är ålderdom och funktionsnedsättning, där vi kommer att utforska viktiga frågor som: Var går gränsen mellan åldrande och funktionsnedsättning, och finns det ens en tydlig gräns? Vad säger den nya funktionshinderservicelagen om ålder, och hur påverkar den stödet du kan få?⁠ Dessutom tar vi upp spännande ämnen som innovativ demensvård på annat håll i Europa. Vi kommer också att få höra en erfarenhetsexpert dela med sig av sina erfarenheter kring att själv åldras, samtidigt som man tar hand om en närstående.

Program

8:45                 Kaffe och te framdukat

9:00-9:15        Välkomstord

9:15-10:30    Var går gränsen mellan ”vanligt åldrande” och funktionsnedsättning? – Annika Taghizadeh Larsson (se närmare presentation nedan)

10:30-11:30  Ålder och funktionsnedsättning i en tid av ekonomisk åtstramning: mänskliga rättigheter som omtvistade minimistandarder –  Daniela Alaattinoğlu (se närmare presentation nedan)

11:30-12:15    Lunch

12:15-13:15    Humanizing dementia care: The Hogeweyk – An integral care concept for people living with advanced dementia  – Iris van Slooten (se närmare presentation nedan). Iris håller sitt anförande på engelska – det kommer inte att översättas till svenska.

13:15-13:45    Erfarenhetstalare

13:45-14:00    Avslutning

Talare

Annika Taghizadeh Larsson är filosofie doktor i det tvärvetenskapliga ämnet äldre och åldrande, docent i socialt arbete och verksam som biträdande professor vid avdelningen för socialt arbete, institutionen för kultur och samhälle, Linköpings universitet, Sverige. Hennes huvudsakliga forskningsintressen rör välfärdsinsatser inom funktionshinder- och äldreområdet — inklusive skillnader mellan insatser riktade till personer i olika åldrar – samt frågor rörande ålder, ålderism och ”ableism”. Ett annat forskningsintresse rör självbestämmande vid nedsatt beslutsförmåga.

Annika kommer att tala om det komplexa förhållandet mellan funktionsnedsättning, funktionsförmåga och ålder samt åldrande

 

Daniela Alaattinoğlu är biträdande professor i rättsvetenskap vid Åbo universitet. Hon jobbar med olika frågor som gäller rättslig inkludering och exkludering, mänskliga rättigheter och särskilt olika minoriteters rättigheter. Hennes bok Grievance Formation, Rights and Remedies: Involuntary Sterilisation and Castration in the Nordics, 1930s–2020 (Cambridge University Press, 2023) är den första rättsliga studien av steriliserings- och kastreringspolitiken i Norden. Boken har ett särskilt fokus på statligt ansvar och gottgörelse till offren för tvångssterilisering och -kastrering.

 

Iris van Slooten från Nederländerna är expert på The Hogeweyk® Care Concept (en vårdmodell som avinstitutionaliserar den traditionella vårdhemsmodellen för personer med demens). Hon inspirerar andra att ta ett steg (eller många) mot att drastiskt förbättra livskvaliteten för personer som lever med demens. Iris ger råd och stöd till organisationer, entreprenörer och beslutsfattare baserat på sin kunskap om och erfarenhet av The Hogeweyk® Care Concept, samt sin erfarenhet från andra relaterade projekt världen över. Konceptet kan enligt Iris implementeras i vilket land som helst, alltid anpassat till kulturen, sammanhanget och möjligheterna. Iris kommer under funktionsrättsseminariet att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet.

..samt erfarenhetstalare.

Tillgänglighet

Evenemangsutrymmen är tillgängliga. I seminarieutrymmet finns en t-slinga. Det finns allmänna assistenter på plats, som kan hjälpa dig med att röra dig inomhus samt vid lunch och kaffeservering. Det erbjuds också tekniskt stöd för distansdeltagare. Information om evenemanget skickas till dig på förhand per e-post. Meddela om övriga specialbehov i samband med anmälan.

Pris

Deltagandet i seminariet är gratis. I evenemanget ingår programmet och för den som deltar i Helsingfors även lunch och kaffe. Resor bekostas själv.

Ifall du får förhinder, vänligen avboka ditt deltagande. Deltagare som inte avbokat sitt deltagande vid förhinder faktureras 50 euro.

Anmälning

Anmäl dig till evenemanget senast 29.10. – Missade du anmälningen? Kontakta evenemangskoordinator Gunilla (kontaktuppgifter längst ned) och kolla om det ännu går att komma med!

Avbokning: Ifall du får förhinder, vänligen avboka ditt deltagande. Deltagare som inte avbokat sitt deltagande vid förhinder faktureras 50 euro.

Frågor

Eventuella frågor angående evenemanget kan riktas till koordinator Gunilla Edelmann.

Phone number+358 50 472 9493

Back to top of page