fbpx

Handicaporganisationernes Hus i Danmark

| Uppdaterad
Handicaporganisationernes Hus i Danmark featured image

I mars besökte jag Handicaporganisationernes Hus i Danmark, som kallas världens mest tillgängliga kontorsbyggnad. Huset är ett resultat av ett imponerande samarbete mellan handikapporganisationer och byggnadsentreprenörerna. Tillgängligheten i den nya byggnaden handlar inte enbart om mått på dörröppningar eller avsaknad av fysiska hinder, utan visionen bakom huset handlar om jämlikhet och delaktighet på et större plan. Alla ska ha möjlighet att vara i Handicaporganisationernes Hus på lika villkor oavsett funktionsnedsättning. Drömmen om ”ett hus för alla” har gått i uppfyllelse.

Läs mer om huset i nyaste SOS Aktuellt och på sidan Handicaporganisationernes Hus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Handicaporganisationernes Hus ligger nära tågstationen ca 25km från Köpenhamns centrum. Huset är byggt i en form som maximerar intaget av naturljus. I samband med huset planeras ett tillgängligt parkområde som kallas ”parken för alla”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På varje våning finns en översiktskarta som visar var du är. Poul Erik H. Petersen från Danske Handicaporganisationer säger skämtsamt att huset är format som en sjöstjärna med funktionsnedsättning. Med denna form får alla utrymmen maximalt med dagsljus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I källarvåningen finns växter och träd. Hålen i träskivorna i mitten av huset minskar eko och bidrar till bra akustik i ett stort öppet utrymme. I huset finns starka konstrater vad gäller färg på väggarna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I huset finns många snygga och diskreta lösningar som bidrar till tillgängligheten. Metallknoppen på ledstången visar personer med nedsatt syn var de fyra kontorsflyglarna börjar som går ut från mitten av huset. Antalet metallknoppar indikerar vilken våning du befinner dig på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I mitten av huset finns ett atrium med glastak som ger ljus till det öppna utrymmet. Tillgänglighet behöver inte betyda kompromisser när det gäller design.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Receptionsluckan vid ingången har två höjder och kan besökas både med rullstol och utan. Samma gäller givetvis de som arbetar i receptionen.

Back to top of page