fbpx

Har alla möjlighet att gå på teater?

| Uppdaterad

Tillgänglig teater är så mycket mer än en ramp och en inva-wc, fick vi lära oss på teaterseminariet Vems teater som hölls 14.2 på kulturcentret Gloria.

Josette Buschell-Mingo, konstnärlig ledare för Tyst Teater/Riksteatern i Sverige inledde med ett energiskt framförande om medvetenhet och teater. Efter framförandet fick publiken se en demo ur en workshop med studerande och skådespelare vid Konstuniversitetets Teaterhögskola. Föreställningen var till största delen helt ljudlös, skådespelarna förmedlade istället berättelsen genom rörelser och miner.

Det andra stora namnet för dagen var Nationalteaterns chef Mika Myllyaho som berättade om sin syn på tillgänglig teater i Finland.

Under eftermiddagen delades seminariedeltagarna upp i små grupper som diskuterade olika ämnen.
I en av grupperna fick man bland annat titta och pröva på olika hjälpmedel som kan användas under teaterföreställningar. Mest uppmärksamhet fick en balanskudde som kan användas då man ska sitta länge på plats. Kudden används ofta i skolor och då barn med specialbehov går på teater, men många i gruppen konstaterade att också vuxna kunde ha nytta av den i till exempel arbetslivet.

Andra ämnen som diskuterades under seminariet var olika aspekter av tillgänglighet som syntolkning, hörselslinga, textning av föreställningar och olika sätt att inkludera alla olika typer av publik.

Senare på kvällen kunde de som ville se DUV-teaterns föreställning Den brinnande vargen på Klockriketeatern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Josette Buschell-Mingo och teatergruppen

Back to top of page