fbpx

Mångfald i Media-seminarium på Hanaholmen

| Uppdaterad

Det var många kända namn på listan över talare på SOS Aktuellts seminarium Mångfald i media som ordnades måndagen den 21 september på Hanaholmen.

Ett av programpunkterna på seminariet var en diskussion med journalisterna Jeanette Björkqvist och Peter al Fakir. Båda har utmärkt sig som så kallade minoritetsförespråkare inom media. Jeanette Björkqivst har skrivit flera prisbelönta reportage om olika etniska minoriteter och Peter al Fakir är aktuell som programledare för tv-serien ”Dom kallar oss handikappade” som har premiär på Yle Fem på söndag 27.9.

Peter al Fakir berättade om de olika personerna han fått följa med och lära känna i serien och poängterade att programmet till stora delar handlar om alldagliga saker så som kärlek. Ett genomgående tema för deltagarna var attt de gärna ville leva så normala liv som möjligt och gärna hitta sitt livs kärlek, någon att dela vardagen med.

– Jag tror att de borde finnas fler personer med funktionsnedsättning också bland oss som jobbar med media, då skulle det bli mer naturligt att funktionsnedsättningar också syns i medierna, sade Peter al Fakir.

Båda journalisterna höll med om att det diskuteras mycket om mångfaldsfrågor på redaktionerna men att det speciellt på nyhetsredaktioner sällan finns tid för att tänka långsiktigt.

– Tyvärr är det så att de akuta nyheterna kör över de långsiktiga nyheterna på en nyhetsredaktion, konstaterade Jeanette Björkqvist.

– Det finns en massa specialgrupper som vill synas och höras i media, det är omöjligt att lyfta fram alla så mycket som de själv skulle vilja.
Hur får man sin sak hörd och hur väcker man då medierna intresse? Det gäller att tänka brett.

– Fundera på hur just din sak också kunde intressera den breda massan. Det är svårare att få media att skriva om saker som bara intresserar en viss specifik grupp, tipsar Peter al Fakir.

Läs mer om serien ”Dom kallar oss handikappade”: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/09/21/dom-kallar-oss-handikappade


Foto: Redneck Productions
Back to top of page