fbpx

Berättelser och bemötande på SAMS sommardagar i Tammerfors

| Uppdaterad

Den ovanligt varma majmånaden hade precis tagit slut och vädret återgått till vanligt svalt finskt sommarväder då SAMS sommardagar inleddes i Tammerfors. Den här gången hölls dagarna på Scandic Rosendahl,  som ligger i ett naturskönt område några kilometer från Tammerfors centrum. I år var temat för sommardagarna ”Styrka och harmoni genom berättelser”.

Efter incheckning och lunch körde programmet i gång med välkomstord av SAMS ordförande Anna Caldén och träffsäkra skämt av moderator Jonas Sundström.

– Det är första gången på länge som jag är i ett rum där ingen sitter och stickar, skämtade Sundström som till vardags är programledare för tv-programmet Strömsö.

Moderator Jonas Sundström

Först ut av talarna var biskop Björn Vikström, som höll ett tankeväckande anförande under rubriken ”Från motgångar och hopplöshet till
balans och förtröstan – hur ska vi göra?”. Vikström poängterade hur viktigt det är att skapa en omgivning var det finns utrymme för förtröstan och misstag, samtidigt som det är viktigt att komma ihåg att vara tacksam.

Efter biskopens anförande klev bloggaren Anne Salovaara-Kero upp framför publiken och höll ett känslosamt föredrag om sitt liv och vardag med ett barn som har olika typer av funktionsvariationer. Salovaara-Keros rubrik var ”Att bemöta människan – lyssna och se individen”.

Anne Salovaara-Kero

 

– Bara den lilla detaljen att personen som jobbar i kassan i vår närbutik hjälper till med att packa våra varor i en plastpåse gör vårt liv lättare. Hon vet att jag måste hålla koll på min son och att det blir mycket smidigare för alla inblandade om hon packar våra varor, sade Anne Salovaara-Kero.

Livliga diskussioner om bemötande

Efter två inspirerande föreläsningar var det dags för gruppdiskussion. Deltagarna samlades i mindre grupper och diskuterade under temat bemötande. Diskussionerna gick heta och när tiden var slut hade vissa av grupperna inte hunnit prata igenom alla rubriker som getts, vilket arrangörerna såg som ett positivt tecken.

Det sista anförandet för dag ett hölls av tv-profilen Mårten Svartström. Det märktes i publiken att många sett fram emot att höra Svartström prata eftersom Efter Nio var ett bekant tv-program för de flesta av deltagarna under SAMS sommardagar. Under en dryg timme berättade Svartström om sina upplevelser om att möta olika sorters människor med olika sorters bakgrunder i sin roll som programledare.

– Det svåraste jag har gjort är att intervjua en man som sitter inne för mord. Då visste jag inte riktigt hur jag skulle förhålla mig, berättade Svartström.

Mårten Svartströms anförande satte punkt för den första seminariedagen och kvällen fortsatte i fria former med middag och fartfylld dans till tonerna av The Gators.

Mårten Svartström

 

Finlandssvenska ödesfrågor under dag två

Den andra seminariedagen inleddes med medieexperten Jens Berg som pratade under rubriken ”Finlandssvenska ödesfrågor”. Berg lyfte fram utmaningar och fördelar med språkfrågorna i Svenskfinland. Läget för minoriteten svenskspråkiga i Finland är på många sätt unik och på många sätt komplicerad, menade Berg.

Jens Berg

Den andra och avslutande föreläsningen innan lunch hölls av specialbiblioteksfunktionären Agneta Möller-Salmela från Hangö. Salmela talade under rubriken ”Den upplyftande berättelsen”.

Agneta Möller-Salmela

Efter två seminariedagar som innehållit mycket information och ännu mer inspiration kan man sammanfatta SAMS sommardagar med att säga att stämningen var varm och öppen, många vågade också öppna sig och dela med sig angående privata frågor. Styrka och harmoni genom berättelser var det genomgående temat och det konstaterades flera gånger att det är viktigt att våga berätta och dela med sig av erfarenheter. Det underliggande temat som handlade om bemötande gav både konkreta tips i hur man ska bemöta personer som är annorlunda eller har specialbehov samtidigt som det gav tankeväckande insikter i hur man kan bemöta människor i sin omgivning.

SAMS personal vill tacka alla som deltog i SAMS sommardagar och bidrog till att igen skapa ett lyckat och minnesvärt seminarium!

SAMS ordförande Anna Caldén

 

Bilder: Elias Vartio

Back to top of page