fbpx

Vänner

| Uppdaterad
Vänner featured image

Jag ska träffa Sonja och Janne inne på Mall of Tripla i Böle. Jag har aldrig träffat någon av dem tidigare men jag vet att Sonja och Janne ska sitta utanför en blombutik och att de båda har svarta rockar på sig.

Jag är lite nervös över att träffa okända människor. ”Tänk om jag inte hittar dem”, ”tänk om vi inte har något att prata om”, ”tänk om dom inte gillar mig”. På en bänk ser jag en kille och en tjej och går fram och frågar, ”är det Sonja och Janne”? De svarar glatt ”ja”, jag presenterar mig och vi börjar prata.

Sonja och Janne är ett vänpar som träffades genom SAMS vänverksamhet. Jag vill träffa dem för att ta reda vad ett vänpar brukar göra på sina vänträffar. Inom mina studier, Socialt arbete på Soc&kom gör jag min korta praktik på SAMS. Jag blev intresserad av hur vänverksamheten fungerar och hur människor, ofta i helt olika livssituationer, kan berika varandras liv. Är vänträffarna stela och obekväma eller är det avslappnat och trevligt?

Vänparet brukar besöka museum och utställningar tillsammans. Bilden är tagen under en av deras träffar.

I början av 2019 kände inte Janne och Sonja varandra. Men båda skickade in sin ansökan om att de söker en vän i början av året. Bara någon vecka senare matchades de och gick på en första träff.

Sonja berättade att när de skulle träffas för första gången var hon nervös och osäker på vad det var för människa hon skulle träffa. Hur ser han ut och tänk om hon inte hittar honom?! När Sonja kom till den överenskomna platsen stod hon och sneglade länge på en kille tills han till slut kom fram och frågade om hon var Sonja.  De är båda överens om att de var lite nervösa innan träffen, men att de genast kom överens och hittade många samtalsämnen.

Janne och Sonja har varit ett vänpar sedan februari 2019. De brukar ses ungefär 4 timmar i månaden.

Janne och Sonja berättar att de gillar att gå på museum tillsammans. Amos Rex och Anteneum är museum som de speciellt gillar. Idag, när jag träffar dem, har de siktat in sig på ett musikmuseum som finns i Mall of Tripla. De berättar också att de oftast passar in deras träffar lunchtid så att de kan passa på att äta god mat. De båda älskar sushi och de väljer ofta en sushirestaurang. Men idag blir det hamburgare!

Under tiden vi slukar våra hamburgare passar jag på att fråga några frågor. Jag frågar hur deras träffar skiljer sig åt från deras andra träffar med vänner som de träffat via andra sammanhang. De båda intygar att det inte finns någon desto större skillnad. Men Sonja tillägger att de kanske har mera planerat vad de ska göra när hon och Janne träffas. Annars flödar samtalsämnen som normalt. Sonja berättar om sina studier och Janne berättar om sitt nya jobb.

För att svara på min egen fråga, vad gör ett vänpar på sina vänträffar: enligt min egen observation har ett vänpar som börjat träffats via en organisation ingen stor variation från ett vänpar som träffats via andra sociala sammanhang. Med sina vänner pratar man om vad som händer i ens liv, man äter lunch och gör roliga saker tillsammans.

Söker du en ny vän vill jag rekommendera dig att gå in SAMS hemsida och klicka dig vidare till blanketten att du vill bli frivilligvän eller söker en frivilligvän.

”Ibland måste man göra saker som man inte vågar, annars är man ingen människa, utan bara en liten lort.” – Astrid Lindgren.

Praktikant på SAMS

Sara Strand

 

DU ÄR KANSKE OCKSÅ INTRESSERAD AV

Back to top of page