fbpx

Funktionshinderorganisationer: urvattna inte funktionshinderlagen!

| Uppdaterad
Funktionshinderorganisationer: urvattna inte funktionshinderlagen! featured image

25 organisationer, däribland SAMS, vädjar till beslutsfattarna att låta funktionshinderlagen träda i kraft utan ändringar i tillämpningsområdet.

Regeringens förslag på funktionshinderlagens tillämpningsområde är alldeles för snävt och vagt, vilket leder till att lagen urholkas. Lagändringen skulle dramatiskt försvåra tillgången till tjänster för personer med funktionsnedsättning.

År 2023 antog den förra riksdagen lagen om funktionshinderservice. Vi anser att den bör träda i kraft utan ändringar och börja tillämpas i början av år 2025. Den bärande tanken bakom den länge förberedda funktionshinderlagen är att erbjuda stöd baserat på individuella behov för personer med funktionsnedsättning, oavsett diagnos. Den länge efterlängtade lagen får inte nu nedmonteras innan den ens har tillämpats i praktiken.

Regeringens planerade tillämpningsområde skulle starkt styra personer med funktionsnedsättning till de allmänna socialtjänsterna. Dessa tjänster är inte ens avsedda att svara på de behov som uppstår på grund av en funktionsnedsättning. Socialvårdstjänsterna räcker inte heller till för alla som behöver dem. Styrningen till de allmänna tjänsterna skulle ske utan hänsyn till tjänsternas verkliga tillgång och förverkligande. Styrningen till de allmänna tjänsterna skulle ske utan att hänsyn till tjänsternas verkliga tillgång och förverkligande. Detta är inte rätt.

Vi 25 organisationer kräver att regeringen slopar sina planer på ändringar i tillämpningsområdet. Vid behov kan lagen utvecklas när vi har fått erfarenhet av hur den tillämpats i praktiken.

Funktionshinderlagen får inte bli en sparlag. Regeringen har beräknat att begränsningen av tillämpningsområdet skulle spara 60–70 miljoner euro. Att spara på tjänster för personer med funktionsnedsättning blir dyrt för samhället. Bortser man från deras behov ökar bara behovet av tyngre och dyrare tjänster framöver – för att inte tala om alla mänskliga tragedier det medför.

Om lagen inte tydligt skyddar rätten till tjänster för personer med funktionsnedsättning finns det en stor risk att deras nödvändiga behov inte tillgodoses. Denna oro är särskilt stor med tanke på de välfärdsområdenas enorma sparkrav.

Den centrala utgångspunkten för funktionshinderservice är FN:s funktionshinderkonvention. Den befäster rätten till självständigt liv för personer med funktionsnedsättning och delaktighet på samma villkor som alla andra. Ändringarna i tillämpningsområdet skulle stå i strid med FN:s funktionshinderkonvention.

Undertecknare:

ADHD-liitto
Autism Finland
Diakonissanstalten
Downiaiset – Suomen Downin syndrooma ry
FDUV
Finlands Psykologförbund
Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS)
Hengitystuki ry
Heta – Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liitto
Hjärnförbundet
Kehitysvammaisten Tukiliitto
Kehitysvammaliitto
Kuuloliitto
Kuurojen Liitto ry
Leijonaemot ry
Lihastautiliitto ry
Mannerheims Barnskyddsförbund
Minnesförbundet
SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder
Suomen Tourette- ja OCD-yhdistys ry
Tröskeln rf
Tukena-säätiö
Vailla vakinaista asuntoa ry
Vamlas – Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö
Vammaisperheyhdistys Jaatinen

Back to top of page