Det föreslås stora nedskärningar i STEA-bidragen. Det här drabbar aktörerna på funktionshinderfältet hårt. Ifall nedskärningarna förverkligas innebär det allvarliga konsekvenser för våra verksamheter och för vår målgrupp; personer med funktionsnedsättning.
Vi på SAMS har tillsammans med våra medlemsförbund tagit fram en skrivelse angående nedskärningarna och konsekvenserna som de kan få. I skrivelsen lyfter vi särskilt fram hur nedskärningarna hotar personer med funktionsnedsättning, framför allt inom den svenskspråkiga minoriteten. Vi hoppas väcka engagemang och skapa medvetenhet om hur förändringarna kan påverka förverkligandet av målgruppens rättigheter.
Dela gärna skrivelsen!
Personer med funktionsnedsättning drabbas av nedskärningarna i STEA-bidragen
SAMS och våra medlemsförbund är oroliga för hur utsatta grupper, såsom svenskspråkiga med funktionsnedsättning, drabbas av nedskärningarna.
Social- och hälsovårdsministeriet offentliggjorde i samband med budgetförhandlingarna riktlinjer för hur nedskärningarna i bidragen till organisationer ska genomföras. De föreslagna nedskärningarna är mycket omfattande och kommer att drabba våra verksamheter på ett förödande sätt.
Funktionshinderorganisationernas arbete förebygger marginalisering
Funktionshinderorganisationerna spelar en avgörande roll i vårt samhälle genom att fungera som en röst för en av de mest utsatta och marginaliserade grupperna; personer med funktionsnedsättning.
Vårt arbete minskar ojämlikhet och diskriminering, samt ökar välbefinnande för denna grupp. Nedskärningarna hotar att kraftigt begränsa våra möjligheter att fortsätta detta viktiga arbete, vilket riskerar att ytterligare marginalisera redan utsatta grupper. Om resurserna minskar kommer vårt stöd till personer med funktionsnedsättning att bli sämre, och deras grundlagsenliga fri- och rättigheter kommer att bli åsidosatta. Devisen ’ingenting om oss utan oss’, som innebär att inga beslut ska fattas om personer med funktionsnedsättning utan att de aktivt involveras genom de organisationer som representerar dem, är inskriven i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Vi bevakar personer med funktionsnedsättnings intressen. Genom att påverka lagstiftning och policyer strävar vi efter att förbättra deras livsvillkor. Vi erbjuder specialiserad juridisk och praktisk rådgivning som är anpassad till behoven hos personer med funktionsnedsättning och deras familjer. Dessutom skapar vi stödjande nätverk och erbjuder kamratstöd där dessa personer kan få stöd och dela erfarenheter. Vi sprider kunskap om funktionshinderfrågor till allmänheten, yrkesverksamma och personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga, vilket bidrar till ökad medvetenhet och inkludering. Vi erbjuder tjänster och aktiviteter som är specifikt anpassade till behoven hos personer med funktionsnedsättning.
Som minoritet inom minoriteten är man särskilt utsatt
Vi vill särskilt lyfta fram vår särroll i förhållande till de finskspråkiga organisationerna. Trots att det offentliga har en skyldighet att erbjuda service och stöd på svenska, så ser vi att det i praktiken ofta inte förverkligas. Att bolagisera är inte heller alltid ett alternativ då marknaden på svenska är liten. Förutsättningarna och kunnandet att stödja och bevaka intressena för den svenska målgruppen finns hos oss svenskspråkiga organisationer. Denna roll kan de finskspråkiga förbunden inte uppfylla. För svenskspråkiga med funktionsnedsättning och deras anhöriga är service, stöd och information på det egna modersmålet helt avgörande för att hjälpen ska vara meningsfull. Den nya funktionshinderservicelagen som ska implementeras 2025 kommer att göra att de svenska funktionshinderorganisationerna behövs ännu mer, särskilt eftersom THL har minskat resurserna för sin svenskspråkiga funktionshinderverksamhet och övrig information om lagen och andra aktualiteter ofta enbart finns på finska.
STEA:s riktlinjer svåra att förverkliga i praktiken
I och med STEA:s linjedragningar är det inte bara ny verksamhet som drabbas. Då STEA-nedskärningarna görs genom den så kallade osthyvelprincipen, åtminstone 2025, drabbas också långvariga och uppskattade verksamheter. STEA har framfört en önskan om ökad innovation och flexibilitet av organisationerna. Vi har svårt att se att detta kan förverkligas då projektfinansieringen upphör och detta då måste ske inom den ordinarie verksamheten som får mindre resurser än förr.
Konsekvenserna av nedskärningarna leder till mänskligt lidande och ökade kostnader på sikt
Vi befinner oss i ett läge där nedskärningar i bidragen till organisationer kan få allvarliga konsekvenser för vårt samhälle. Mot bakgrunden av regeringens nedskärningar inom bland annat den sociala tryggheten, social- och hälsovårdsreformen, välfärdsområdenas budgetunderskott, nedbantningen av THL:s funktionshinderverksamhet och den pågående reformen av funktionshinderservicelagen, är dessa nedskärningar en del av en större negativ utveckling. Ur regeringsprogrammet framgår att tredje sektorn alltjämt förväntas komplettera den offentliga sektorn. Att minska bidragen till den tredje sektorn medan vi förväntas stödja den offentliga sektorn är inte hållbart och riskerar att ytterligare marginalisera de mest utsatta. Regeringens strävan att balansera ekonomin och öka sysselsättningen kommer inte att främjas av dessa nedskärningar, som hotar vår förmåga att fortsätta erbjuda nödvändig verksamhet och upprätthålla grundläggande rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Att minska bidragen till den tredje sektorn medan vi förväntas stödja den offentliga sektorn är inte hållbart och riskerar att ytterligare marginalisera de mest utsatta.
SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf (SAMS) är en intresseorganisation som arbetar för att främja och förverkliga jämlikhet och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning och deras närstående på svenska i Finland. SAMS medlemmar är FDUV, FMA – Funktionsrätt med ansvar, Förbundet Finlands Svenska Synskadade, Svenska hörselförbundet och Psykosociala förbundet.