fbpx

Panel och mer i svenska hörnan på Helsingfors Pride

| Uppdaterad

”11 finlandssvenska organisationer samarbetar under Helsingfors Pride 2019 kring evenemang och synlighet för mångfald och jämlikhet. Samarbetet går under namnet Svenska hörnan. Varje medlemsorganisation förbinder sig att jobba för att alla, oberoende sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck känner sig trygga och välkomna med i deras verksamhet” skriver Emil Widlund på Finlands Svenska Skolungdoms FSS sidor.

Som en av dessa organisationer är SAMS med på Svenska hörnans evenemang: paneldiskussion om dejtingkultur nu och då som redan hölls i går på Nationalmuseet i Helsingfors, Finlandssvenskt Pridemingel som ordnas nu på fredag 28.6 kl. 17–20 i Luckans lokaler, och själva paraden och parkfesten lördag 29.6 kl. 11.30–18. Se också Facebook för de här evenemangen, bakom länkarna.

Lyckad panel

I gårdagens panel satt Fredrika Biström, Simon Häger och Willjam Fagerström. Som moderator fungerade Larrie Griffis. Dejtingkulturen har kanske alltid präglats av en ytlig brutalitet som inte riktigt rimmar med varma mänskliga möten, i synnerhet sett med vår tids dejtingappar. Fagerström är trött på folk som ger falska intryck i sina profiler. Häger sade att starka kroppsideal som ligger i tiden präglar dejtingkulturen:

-Vi lever i en rokokotid på nytt. Man skär bort och förstorar i idealens namn, så som man framhävde och förminskade med korsetter under rokokons tidevarv.

Biström sade om dejting och ideal att man måste ta sig genom ogräset fram till blommorna, och att man ska hålla sig själv i åtanke också ur det perspektivet.

-Det tog mig länge att inse att det räcker att jag är attraktiv för den där ena procenten. Det gör inget om resten tycker att jag är ful.

Kvällens visdomar rikare, tycker jag att du som läser det här ska komma ihåg att alla är vackra i någons ögon.

Paneldiskussion om dejting förr och nu under Helsingfors pridevecka 2019
Från höger: Willjam Fagerström, Simon Häger, Fredrika Biström och moderator Larrie Griffis.
Back to top of page