fbpx

SAMS vänverksamhet rockade sockorna den 21.3 med filmvisning, diskussion och fest

| Uppdaterad
SAMS vänverksamhet rockade sockorna den 21.3 med filmvisning, diskussion och fest featured image
Matilda och Madde uppträder

SAMS vänverksamhet i Vasa och i Helsingfors firade Världsdagen för Downs syndrom tisdagen 21.3 genom att rocka sockorna. Dagen firas för att uppmärksamma Downs syndrom och genom att ”rocka sockorna”, alltså bära omaka par sockor, hyllas olikheter och alla människors lika värde. Tillställningen ordnades i samarbete med Steg för Steg, Luckan, DUV i Mellersta Nyland och DUV i Vasanejden och är en del av FDUV:s 70-årsjublileum. Evenemanget ordnades samtidigt på två ställen.

Eftermiddagen inleddes med att deltagarna fick se filmen Sockerexperimentet. Filmen är inspirerad av de hemska mänskliga experimenten som skedde på Vipeholmsanstalten i slutet på 40-talet i Sverige. Det är en gripande berättelse om två förälskade intagna som kämpar för sin kärlek med livet som insats.

Foto: Matilda Hemnell

Efter filmen ordnades en diskussion kring frågor och tankar som väcks, med fokus på Finland. I diskussionen deltog:

Kristina Stenman, diskrimineringsombudsman, Daniela Alaattinoglu, forskare inom rättsvetenskap som skrivit om tvångssteriliseringar, Andrea Westerlund, styrelsemedlem i Steg för Steg och Vanessa Westerlund, sakkunnig inom påverkansarbete på FDUV. Filmen väckte känslor och många ville diskutera efteråt. I diskussionen konstaterades att det som hänt förut inte kommer att hända igen och idag har utvecklingen, attityderna och samhället gått framåt.

”Filmen var stark men jag lärde mig mycket”

Foto: Matilda Hemnell

Vi avslutade med en Rocka-sockorna fest! Trots att det ännu finns mycket som inte är bra, finns det också massor att glädjas åt och fira – att vi alla är olika och det är bra!

Foto Matilda Hemnell

I Folkhälsanhuset i Vasa samlades ca 60 festglada och ivriga deltagare för en trevlig fest tillsammans. Stämningen var på topp! Vi inledde festen med att bland annat presentera oss och så sjöng alla Rocka Sockorna sången för fulla muggar. Efter det var alla vrålhungriga det blev dags för traktering. Maten bestod av hotdogs, brownies samt frukt med smått och gott. Efter maten var det äntligen dags för världspremiär av originalsången ”Du och jag” med duon Madde och Matilda. Madde och Matilda uppträdde också med hiten Cool Down. Uppträdandet var en succé! Mellan aktiviteterna passade en del av deltagarna på att dansa loss till den rockiga musiken som spelades i bakgrunden.

Madde och Matilda skrev många autografer. I slutet av kvällen utnämndes tre deltagare med snyggast sockor till vinnare av rocka sockorna-tävlingen.

”Roligt med dans och att träffa vänner”

 

Back to top of page