Efter ett långt och intensivt arbete i social- och hälsovårdsutskottet har riksdagen äntligen röstat igenom den nya lagen om funktionshinderservice. Beslutet innebär ett stort steg framåt för att stärka rättigheterna och servicen för personer med funktionsnedsättning. Överraskande nog ströks den kontroversiella livsskedesbestämmelsen i sista stund, eftersom den inte kunde formuleras utan att strida mot grundlagen. Resultatet är att lagen inte innehåller någon åldersbegränsning eller livsskedesavgränsning, något som flera förbund på funktionshinderfältet efterfrågat.
Lagförslaget godkändes i övrigt med de förändringar som Orpos regering införde i höstas. Läs mer om dessa i SAMS utlåtande om ändringar i tillämpningsområdet i funktionshinderservicelagen. Utöver själva lagförslaget presenterade social- och hälsovårdsutskottet fyra centrala uttalanden som riksdagen godkände och som nu bör genomföras. Här är en sammanfattning:
1. Uppföljning av lagens konsekvenser och möjlighet till justeringar
Riksdagen förutsätter att statsrådet följer upp och snabbt bedömer konsekvenserna av lagen om funktionshinderservice och vidtar åtgärder för att precisera detaljregleringen och bestämmelsen om tillämpningsområdet, om det behövs för att lagen ska förbli en speciallag för personer med funktionsnedsättning.
2. Tillräckliga resurser till välfärdsområdena för att säkerställa service för målgruppen
Riksdagen förutsätter att statsrådet, enligt 9 § i lagen om välfärdsområdenas finansiering, från lagens ikraftträdande tillförsäkrar välfärdsområdena tillräckliga resurser för att säkerställa servicen för personer med funktionsnedsättning.
3. Samordnad tillämpning och regional jämlikhet i servicen
Riksdagen förutsätter att statsrådet styr genomförandet av lagen om funktionshinderservice så att en samordnad tillämpning på riksnivå och en jämlik tillgång till service säkerställs i de olika områdena.
4. Övervakning av rättigheterna för särskilt utsatta grupper
Riksdagen förutsätter att statsrådet följer hur ändringarna i lagen påverkar rättigheterna för personer med funktionsnedsättning, särskilt för eventuellt förbisedda grupper och deras språkliga rättigheter, och vid behov vidtar åtgärder för att ändra lagstiftningen.
————————————————————————————————
Den nya lagen om funktionshinderservice är en efterlängtad förändring, men riksdagens uttalanden visar att ändringar i lagens innehåll fortfarande kan ske. Särskilt den första punkten visar på en medvetenhet om att lagens tillämpningsområde kan behöva justeras om den blir för dyr att tillämpa. Kraven på uppföljning och samordning signalerar att lagens genomförande och tillämpning kommer att vara under noggrann granskning. För att undvika att välfärdsområdena tolkar lagen olika behövs stark styrning från bland annat social-och hälsovårdsministeriet. Det är också avgörande att de ökade resurser som välfärdsområdena nu får verkligen går till att utveckla funktionshinderservicen.
SAMS är mycket glada över att vikten av att följa upp hur lagändringarna påverkar rättigheterna för mellanfallare och bevakningen av förverkligandet av de språkliga rättigheterna lyfts fram. Detta är aspekter som vi kontinuerligt lobbat för under hela lagstiftningsprocessen, och det är positivt att de uppmärksammas!
Vi hoppas och tror att den nya lagen kommer att lägga grunden för en mer rättvis och inkluderande funktionshinderservice, men vägen dit är fortfarande lång. Arbetet fortsätter, och vi kommer att följa lagens utveckling noggrant efter årsskiftet. Med det önskar vi er alla en god jul!