fbpx

4BTs nyhetsbrev oktober 2016

| Uppdaterad

Aktuellt inom 4BT:

11.10 4BT arbetsgruppens möte

15.10 Må bra dag för stödpersoner på Kaisankoti i Esbo

19.10 Möten i vardagen seminarium (Arrangör FDUV)

20- 21.10 Är stödpersonskoordinatorn på höstlov

24.10 Föreläsning om 4BT på Arcada

25.10 ”Stödpersonskoordinatorn på stan”. Du hittar mej på café Espresso house i Kamppen mellan kl.9-11.30.

25.10 Frivilligt på svenska möte på Folkhälsan

27- 28.10 Stödpersonskoordinatorn är i Jakobstad och Vasa

17- 18.11 Psykisk första hjälp 2an

30.11 Midvinterfest för frivilliga på G18 (Arrangör: Frivilligt på svenska)

3.12 Julstigen på Herttonäs gård (Arrangör DOT)

12.12 Julfest för alla 4BTare på G18 kl. 18-20

Hej alla 4btare!                                                                                 Nyhetsbrev oktober 2016

Granna höstfärger börjar det vara i naturen och också morgnar då man gärna sätter vantarna på innan man hoppar på cykeln.

En ny ansökan till RAY har gått in i september om utvidgning av 4BT till Österbotten så nu får vi hålla tummarna för att vi före jul får ett positivt besked om det. 4BT och scouterna har också inlett ett samarbete som skall handla om scoutstödpersoner för personer med funktionsnedsättning. Pilotprojektet kommer geografiskt att begränsas till Esbo och verksamheten kommer igång år 2017. Men sen till höstens program;

Den 15.10 kl 10-15 bjuder vi alla stödpersoner på en Må bra dag på Kaisankoti (www.kaisankoti.fi) i Esbo. Dagens program består av utevistelse oberoende av väder, lunch i herrgårdsmiljö, kurs i indisk huvudmassage, vattengymnastik/ konditionssal och framförallt trevligt sällskap 🙂 Vi avslutar dagen med ett hälsosamt mellanmål. Bindande anmälan till dagen önskar jag få senast den 6.10. De går också bra att komma med om ni har anmält intresse att ställa upp som stödperson men ännu inte har fått någon att stöda eller om ni råkar ha någon bekant som eventuellt är intresserad av att ställa upp som stödperson. Vi försöker ordna samåkning till Esbo. Dagen är avgiftsfri och vi får tacka Sparbanksstiftelsen Tre Smeder för möjligheten till denna rekreationsdag!

Den 25.10 kan du komma och träffa mej över en kopp kaffe i köpcentret Kamppis café ”Espresso house”. Jag finns på plats mellan kl. 9-11.30 och de går bra att boka in en tid eller bara droppa in. Och samtalen kan handla om ditt stödpersonsuppdrag eller något annat i anknytning till 4BT: idéer om utbildning, handledning, rekreation, annat program…Hoppas vi ses J.

4BT har tidigare gjort reklam för psykiska första hjälp kurser som vi ordnar i samarbete med Psykosociala förbundet och Mieli på Lappvikens källa. Den första kursen ”psykisk första hjälp 1an” gick av stapeln förra veckan. Kurshelheten handlar om psykiskt välmående och förebyggande av psykisk ohälsa. Fortsättningen psykisk första hjälp 2an infaller den 17 -18.11 (kl. 9-16) och handlar mer om psykisk ohälsa och hur och när man som medmänniska kan hjälpa och när det behövs professionell hjälp då någon mår dåligt. Kursdragare är Nonni Mäkikärki och Johanna Cresswell – Smith. Du får också ett intyg för kursen. Observera att man inte behöver ha gått kurs 1 för att gå 2an. Själv har jag nu gått båda kurserna och kan varmt rekommendera dem till alla.

Vårt samarbete med närvårdarstuderanden från Prakticum i Helsingfors kommer också att starta igen denna höst. Studerandena ställer upp som stödpersoner i grupp för en grupp. I år skall vi göra det här på ett lite annorlunda sätt så att en grupp studeranden har hushåll på några av Kårkulla gruppboenden i Helsingfors och några ”stödpersonsverksamhet”.

Julstigen på Herttonäs gård är ett evenemang som föreningen Dot arrangerar (http://www.dotdot.fi/tidsresor/julstig_pa_hertonas_gard/) och där en del 4BTare under åren varit med som frivilliga. I år arrangeras dagen den 3.12 och Dot önskar igen få med frivilliga så att dagen blir lyckad. Här finns en massa olika mindre och större uppdrag att sköta. Kanske tillsammans med den du stöder? Om du är intresserad så kontakta mej. Jag var också och träffade mina kolleger från Helsingfors som koordinerar frivilligarbete, kring temat handledning för frivilligarbetare och blev ivrig att igen försöka få igång en grupp för detta våren 2017. Meddela om du är intresserad av att vara med!

Midvinterfest för frivilliga blir det på G18 den 30.11 på kvällen och 4BTs julfest den 12.12 också på G18 i Helsingfors.

 

Soliga hösthälsningar från stödpersonskoordinator

Sonja

 

 

 

 

 

Back to top of page