fbpx

Stödpersonsverksamheten 4BT startar i Österbotten

| Uppdaterad

Fyra Betydelsefulla Timmar förmedlar stödpersoner för personer med funktionsnedsättning i Svenskfinland.

Så lyder beskrivningen av 4BT:s verksamhet men i verkligheten har hittills allt koordinerande av alla stödpersoner och stödbehövande sköts av endast en person med säte i Helsingfors.

2016 gjordes en kartläggning av behovet av stödpersoner i Österbotten och det visade sig att den överväldigande majoriteten av aktiva inom funktionhinderorganisationer samt social- och hälsovårdspersonal i kommunerna känt av en brist på stödpersoner. Nu har dock SAMS rf. med stöd av Veikkaus kunnat anställa en 4BT stödpersonskoordinator där.

Sonja Karnell som varit 4BT:s stödpersonskoordinator i över tio år berättar det är viktigt att ha en stödperson för personer med olika funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa. Det ger en möjlighet att vara aktiv på fritiden och det är någonting som inte alla människor kan utan en annan människas hjälp.

De flesta stödpersonsönskemålen handlar om att med stödpersonen kunna gå på kaffe, shoppa, gå på bio, en ishockeymatch eller teater. En del önskar att stödpersonen är med i motionssammanhang och andra vill helt enkelt ha någon att prata med d.v.s lite omväxling i vardagen. Någon önskar träffa sin stödperson varje vecka, de flesta två eller en gång per månad.

4BT och SAMS rf. välkomnar varmt med Irene till den växande 4BT-skaran.

Irene Bäckman 4BT SAMS rf.
Irene Bäckman är den nya 4BT stödpersonskoordinatorn i Österbotten.

Irene Bäckman

Bor i Malax.

Studerat utvecklingspsykologi vid ÅA i Vasa och blev socialarbetare vid Helsingfors universitet.

Jobbat som socialarbetare och med administrativa uppgifter. Jag tycker om att jobba med människor.

På fritiden tycker jag om att vara ute med hunden och tillsammans med vänner och familjen.

Irene kommer att vara stationerad i Vasa men hon kommer att sköta om hela Österbotten som geografisk område. Ifall du är intresserad av att bli en stödperson kan du gå in på 4BT:s hemsida och fylla i blanketten där så kontaktar antingen Sonja eller Irene dig med mera information.

Sonja och Irene kommer att jobba med att utvidga 4BT:s verksamhet i framtiden.
Sonja och Irene kommer att jobba tillsammas med att utvidga 4BT:s verksamhet i framtiden.

 

Back to top of page