fbpx

En hälsning från frivilligkoordinator Sonja

| Uppdaterad

Sonja Karnell har sedan år 2005 koordinerat verksamheten Fyra Betydelsefulla Timmar, 4BT. Nu lämnar Sonja vänverksamheten och fortsätter med nya utmaningar. Här är hennes avskedshälsning!

En hälsning från 4BT-koordinator Sonja

Bästa 4BTare!

Det är dags för mej att på riktigt ta farväl från mitt arbete som koordinator för 4BT. I ett år har jag gjort helt annorlunda arbetsuppgifter och bestämt att jag nu kommer att fortsätta med dem, främst för att min och min familjs vardag blir så mycket smidigare i och med att nuvarande jobbet finns i Borgå där vi bor.  Men nog också för att det har gjort mej gott att lära mej nya saker, och det är faktiskt massor jag lärt mej.

Men det var inget lätt beslut att ta eftersom Stödpersonsverksamheten (som verksamheten tidigare hette) har varit mitt jobb alltsedan januari 2005. En lång tid blev det för mej i det jobbet, främst för att jag på alla sätt tyckte det var ett drömjobb. Jag fick jobba med en meningsfull verksamhet, fick träffa en massa fina människor och fick vara med och utveckla verksamheten. Och det är en verksamhet som kräver ständig förnyelse trots att basjobbet; att matcha ihop människor är detsamma. 4BT kan bidra till att ge människor en meningsfull och mångsidig fritidsverksamhet som i sin tur bidrar till välmående och förebygger ensamhet och utslagning.

Jag skulle kunna räkna upp så många fina stödpars historier som jag har sett under åren. De är så fina och värdefulla! Både såna som har varat kortare tider men också de som varat länge. Jag tänker speciellt på en man som var svårt sjuk men som ändå ville ställa upp och göra något för en annan människa. Han gick på konserter med sin vän och det kändes bra för båda fastän det inte varade så länge. En annan stödperson fungerade som promenadvän för en person som var svårt sjuk och som slutligen dog. Jag kommer aldrig att glömma telefonsamtalet då jag ringde upp och frågade om hen ville prata om det som hänt. Svaret var att vi har ju bara promenerat tillsammans, inte var det ju något så speciellt. Någon timme senare ringde hen upp igen och berättade att visst hade de ju fört mång djupa diskussioner under sina promenader, om sjukdomen, om rädslan och om att det ibland var svårt att prata om sådant med sina närmaste. Tänk vilken värdefull gåva det här var som stödpersonen gav, en timme i veckan!

En av de största förändringarna under åren var då vi brändade om verksamheten till Fyra Betydelsefulla Timmar, 4BT. Allting började med en stödpersonskampanj ”Fyra Betydelsefulla Timmar” som vi lanserade med hjälp av Kulturfondens bidrag. En del av kampanjen var en fotoutställning med bilder på fyra stödpersonspar som Sofia Jernström hade följt med under deras stödträffar. Samtidigt gick jag själv en 1,5 årig läroavtalsutbildning inom produktutveckling som ordnades för personer som jobbade inom funktionshinderområdet i Helsingfors. Min produkt hette Fyra Betydelsefulla Timmar och var ett utbildningspaket som vi erbjöd olika utbildningsenheter. Största utmaningen var att hitta stödpersoner som var lite yngre. Och det var då som idén om att förnya verksamhetens namn, förnya logon, förnya webbsidorna föddes. Som stor hjälp och som inspiratörer hittade jag John Franzén och Jennifer Ramirez som båda jobbade och var med och utvecklade det nya brändet 4BT, webbsidor, och annat material för verksamheten där fokus låg på att få med mera yngre personer. Och det tycker jag att vi lyckades väldigt bra med! Sen var följande utmaning att fundera kring hur vi kan få människor att förbinda sej för en längre tid, för det gör inte så många unga. Då är det ett bättre kort att satsa på människor som kanske är lite mognare, och kan satsa lite på längre tid. Med den här balansgången kämpar många frivilligorganisationer idag, hur får vi volontärerna att stanna?

En annan betydelsefull och stor händelse som vi också jobbade för många år var att få flera koordinatorer, eftersom den här verksamheten behöver någon som koordinerar den. Det här lyckades och vi kunde till Österbotten anställa en egen koordinator år 2017. Det var vi mycket lyckliga för på SAMS. Nu hoppas jag på att fortsättning följer och att våra övriga regioner i Svenskfinland också kan få en egen koordinator.

Vill också tacka alla som jag har fått samarbeta med under åren, alla personer inom 4BT och inom de andra förbunden. Ni är bäst!

Själv är jag ju givetvis ännu med i 4BT, men nu endast som stödvän.

Back to top of page