fbpx

Yogi, pappa och fotbollstränare – Fredric utses till årets frivilligvän

| Uppdaterad
Fredric Sunabacka

SAMS vänverksamhet 4BT har utsett Fredric Sunabacka från Malax till Årets frivilligvän!

Motiveringen till att just han valts är att han troget ställt sig till förfogande och fungerat som frivilligvän, har visat att han inte lätt ger upp och i grunden är intresserad av självkännedom och att bidra genom vänverksamhet. Vi tänker att du Fredric inte på något annat sätt fått belöning eller uppmärksamhet för din insats och du representerar en sund livsstil – med vänuppdraget som en del av det. Det här vill vi uppmärksamma!

Vad fick dig Fredric att bli fritidsvän via SAMS?

Jag kände att jag måste bidra med något i samhället och visste att det finns människor som behöver kompisar. För ca 10 år sedan blev jag mera intresserad av självkännedom. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att ta hand om mig själv i första hand, och idag strävar jag till en sund livsstil. Kundaliniyoga är en viktig daglig rutin, som ger balans i vardagen.

Att jag blev frivillig inom vänverksamhet för personer med funktionsnedsättning har att göra med tanken att ge något till andra. Vänuppdraget är något jag bestämde mig för att göra för ca 2 år sedan och nu sen 1,5 år tillbaka håller jag kontakt med och träffar min kompis, och även om jag ibland undrar om jag prioriterar rätt när det är tight om tid i livspusslet ska jag fortsätta. Uppdraget tar så pass lite av ens fritid – att det är ingen börda. Självklart lär man sig något av det också – som hur andra tänker och har det.

Jag har alltid tyckt att det är viktigt att ta hand om mig själv i första hand.

På träffarna brukar vi dricka eller äta nåt ihop, grilla på grillplats i skogen eller gå på evenemang, det funkar bra. Det är viktigt för mig att han får bestämma vad vi ska göra – så länge det är inom ramarna för uppdraget och rimligt.

Det som Fredrics vän Anders tycker mest om med träffarna är att gå på kaffe och kolla bilar. Det viktigaste med att ha en fritidsvän är att komma sig ut och göra roliga saker. Anders nämner även att de besökt en brandstation.

 

Vad vill du säga till andra som funderar på att bli fritidsvän via SAMS?

Gör det nu, anmäl dej nu! Tänk inte att ”jag skall göra det senare”. Din kalender kommer högst troligt aldrig senare heller att säga att nu är det passligt. Själv tänkte jag att jag inte behöver vänta tills jag blir pensionär för att bli frivilligvän till någon. Jag värdesätter också i andra människor att de tar hand om en vän på det här sättet. Det visar att man har förmågan att göra något för en annan utan att förvänta sej att få något tillbaka. Kanske det kallas villkorslös kärlek, och om du klarar av det, är det en god egenskap i dig som person.

Du vet inte vilka små frön du sår.

Jag tycker att du ska göra det här för du vet inte vilka små frön du sår. Du kanske inte ser förändring direkt, men efter en tid kanske du märker att du väckt något hos den andra. Jag hoppas att jag kan inspirera andra till en sund livsstil, och man måste visa med handling dvs göra något för att få till en förändring. Det hjälper inte att bara prata om att göra. Mitt frivilliguppdrag ger mig nya perspektiv vilket är bra – det är lätt att ta saker i eget liv för givet.

 

Vem är Fredric?

Livsnjutare

Pappa

Yogi (person som utövar yoga)

Ägare av Oy Lurv Ab

Fotbollstränare

Produktschef på Wärtsilä

 

Fredric är även nominerad kandidat till Medborgararenans nationella utnämning av årets frivilliga. Rösta via länken: Medborgararenans årets frivilliga.

DU ÄR KANSKE OCKSÅ INTRESSERAD AV

Back to top of page