fbpx

Första hjälp-kurs ordnades också i Helsingfors

| Uppdaterad
Första hjälp-kurs ordnades också i Helsingfors featured image

Vad gör jag om jag får värmeslag? Eller näsblod? Vad kan jag göra om min kompis stukar något? Vad är bra att ha i hemmet ifall något skulle hända? Vad kan jag göra för att snabbt få hjälp i en nödsituation?  

Detta var några av de frågor som SAMS vänner fick svar på under första hjälpen-kursen som ordnades 5.6.2024 hos SAMS i Helsingfors. Kia Brummer och Johan Nyman gav en mycket informativ och praktisk kurs där vi fick lära oss massor av viktiga knep som alla borde veta.  

Visste ni, till exempel, att vid näsblod så ska man luta sig framåt, trycka lätt på näsan och sätta något kallt i nacken? Eller att du kan använda dig av en tröja eller en väska som en mitella ifall du stukat armen eller handen? 

 

”Det där var ju ganska klyftigt!”

Men en av de kanske viktigaste sakerna som vi skulle ta med oss från kursen var ”sluta tänka, bara gör något” ifall vi befinner oss i en situation där en annan person har skadat sig eller på något sätt behöver hjälp. Bara en annan persons närhet eller det att du kan lugna personen i nöd kan vara till en betydelsefull hjälp. Lämna inte och stirra och tänka för mycket. Alla kan hjälpa till på något sätt och ibland kan det bästa just du kan göra vara att bara vara nära.  

Kia och Johan berättade också om ”112 Suomi” som är en app till telefonen som de tyckte att alla borde ha på sin telefon. Med denna app kan du enkelt ringa 112 och samtidigt ge nödcentralen din exakta position, fastän du själv inte skulle veta var exakt du är. I appen får du också en hel massa annan information som kan vara viktigt, såsom telefonnummer till jouren, kristelefonen, giftinformationscentralen eller rådgivning. 

Såhär ser 112 Suomi-appen ut!

Under kursen fick deltagarna också dela upp sig i par och testa att sätta mitella och förband på varandra. En mycket bra upplevelse så att man kan få det testat i praktiken före något faktiskt har hänt. 

Här testas mitella och förband!

 

Vi tackar Kia och Johan så mycket för denna kurs och vi hoppas att vi kan ordna en till kurs vid ett annat tillfälle för att lära oss mera. Detta var super! 

Back to top of page