Den 10–11 mars 2025 ordnades utbildningsdagar på SFV-huset G18 inom projektet Stärkt kunskapsledarskap tillsammans för de anställda inom de förbund som medverkar i projektet, det vill säga Förbundet Finlands Svenska Synskadade, Psykosociala förbundet, Svenska Hörselförbundet och SAMS. Syftet med utbildningsdagarna var att skapa en djupare förståelse och kunskap hos deltagarna inom informations- och kunskapsorienterat ledarskap, synergieffekter, utvecklandet av mätare och utvecklingsarbete inom organisationer.
Det var ett härligt och ivrigt gäng som samlades för att tillsammans med våra gästföreläsare Martina Candolin (Unicorn Business Design), Pia Fredriksson (Västra Nylands Välfärdsområde) och Rolf Sundqvist (Pedersöre kommuns utbildningsdirektör) dyka ner i ämnena. Under båda dagarna fördjupade sig deltagarna i utveckling av nya mätare, systemiskt utvecklingsarbete, ledning baserad på information och kunskap, samt nyttan av detta ledarskap för den egna verksamheten. Detta gjordes genom diskussioner, föredrag, workshops och grupparbeten.
Under dagarna uppstod många fina diskussioner, nya idéer och insikter, samtidigt som utbildningshelheten fungerade som forum för personalen att dela erfarenheter, tankar och kunskap med varandra. En som deltog i utbildningsdagarna var Tina Kärkinen, informatör på Svenska hörselförbundet, vars tankar och upplevelser ni får ta del av vidare i inlägget.
Tina Kärkinen, informatör på Svenska hörselförbundet
Utbildningsdagar i stärkt kunskapsledarskap: från data till värde
Den 10–11 mars 2025 samlades några av SAMS medlemsorganisationer för två utbildningsdagar inom projektet Stärkt kunskapsledarskap tillsammans. Evenemanget hölls i festsalen på SFV-huset G18 i Helsingfors, där vi tillsammans ägnade två intensiva dagar åt att utforska mätare, synergier, informations- och kunskapsorienterat ledarskap samt utvecklingsarbete.
I en tid när ekonomiska nedskärningar hotar verksamheter inom den tredje sektorn är det viktigare än någonsin att kunna visa den samhällsnytta organisationer bidrar med. Martina Candolin, grundare av Unicorn Business Design, inledde utbildningsdagarna med en workshop om behovsbaserad utveckling av nyckeltal. Hon diskuterade verktyg och metoder som kan hjälpa organisationer att arbeta effektivare och på ett mer strukturerat sätt. Tillsammans fick vi fundera kring hur vi kan ta fram relevanta nyckeltal genom att kartlägga användare, identifiera utmaningar och jämföra indikatorer som bäst kan mäta vårt arbete.
Martina Candolin, Unicorn Business Design
Mäta mjuka värden – en utmaning och möjlighet
Vi vet alla hur svårt det kan vara att mäta mjuka värden och visa nyttan av stödjande insatser – vi jobbar ju med människor, inte bara siffror. Gemensamma och relevanta nyckeltal kan skapa bättre förutsättningar för att tydliggöra effekten av våra insatser, frigöra tid för att stödja våra målgrupper och gör det lättare att kommunicera vår samhällsnytta.
Samtidigt krävs vilja att förändra arbetssätt och använda nya verktyg. Inför utbildningsdagarna kände jag själv en viss grad av förändringsmotstånd – vad kommer effektivare datainsamling innebära för min arbetsbörda? Vad är egentligen ett nyckeltal? Det var en lättnad att få diskutera med andra och inse att man inte var ensam med dessa funderingar. I slutändan handlar det trots allt bara om att bättre kunna påvisa nyttan av våra verksamheter och bättre kunna stödja våra målgrupper.
Från data till praktiskt värde
Pia Fredriksson, projektchef för Västra Nylands Välfärdsområde, inledde den andra och sista dagen med fokus på informations- och kunskapsorienterat ledarskap. Hon betonade att data får sitt värde först när den används och integreras i verksamheten. Att koppla samman data från olika områden kan skapa synergier som gynnar hela organisationen. Fredriksson diskuterade även utmaningen med små resurser och betonade att mod, respekt, nyfikenhet, engagemang och nätverkande är avgörande för att möta dessa utmaningar.
Pia Fredriksson, Västra Nylands Välfärdsområde
Utbildningsdagarna avslutades med Rolf Sundqvist, utbildningsdirektör för Pedersöre kommun, som lyfte fram vikten av att fokusera på det väsentliga, arbeta bottom-up och minska tempot. Han betonade att helhetstänkande, systemlogik och struktur är nyckeln till effektivt arbete. Sundqvist inspirerade oss att också vara “kritiska vänner” och våga ifrågasätta varandras arbetssätt för att utvecklas tillsammans.
Jag tror att utbildningsdagarna blev en ögonöppnare för många av oss som var på plats. Möjligheten att utbyta tankar med andra gav nya idéer kring vikten av att inte bara mäta vår samhällsnytta men att effektivt kunna kommunicera den utåt. Inom SAMS medlemsförbund vet vi redan vilken skillnad vi gör på gräsrotsnivå, men med relevanta nyckeltal kan vi även kommunicera nyttan till finansiärer och allmänheten på ett tydligare sätt.
Att sätta siffror på sociala värden gör det samtidigt möjligt att planera och rikta insatser bättre. Det hjälper oss också att bli mer effektiva och möta människors behov. Civilsamhället är ofta en osynlig men stark drivkraft i samhället. Samhällsklimatet har en tendens att hårdna i kärva tider, men det kan även stärka samarbete och gemenskap. Tillsammans kan vi stärka vår röst och synliggöra civilsamhällets avgörande roll som en bärande pelare i samhällsbygget.
Tina Kärkinen,
Svenska hörselförbundet
Bilder: Sofia Jernström