fbpx

SAMS vänverksamhet

Vi förmedlar vänner till personer med funktionsnedsättning. Vännerna matchas utifrån intressen och önskemål. Vi erbjuder flera olika frivilliguppdrag att välja mellan: livevän, digivän, punktinsatser, väncirkel eller scoutkompis. Läs mera om de olika uppdragen här nedanför.

Som frivillig hos oss får du nya kunskaper och meningsfulla erfarenheter, en möjlighet att påverka och höra till en gemenskap, en bättre förståelse för olikheter och mycket mer! Frivilliguppdragen bidrar till minskad ensamhet och främjar delaktighet i samhället.

Vem som helst kan göra frivilliguppdrag vid SAMS vänverksamhet. Ingen förhandskunskap behövs och du får handledning i uppdraget. Vi kräver att de frivilliga delar SAMS värderingar och följer de anvisningar som står i vänpolicyn.

Läs Regler för SAMS vänner här

Frivilliguppdrag

Läs mera om de olika vänuppdragen här nedanför genom att trycka på plus-tecknet.

Livevänner träffas för att göra något som båda är intresserade av. Vännerna ses enligt egen tidtabell en eller flera gånger i månaden. Vännerna uppmuntrar och sporrar varandra till
en mer aktiv fritid. Koordinatorerna hjälper dig att hitta en vän med liknande intressen.

 

Anmäl intresse via formuläret nedan.

Vill du ha distanskontakt med en vän? Du kan göra det hemifrån och behöver endast en dator, surfplatta eller smarttelefon. Vännerna träffas på distans enligt egen tidtabell en eller
flera gånger i månaden för att göra något som båda är intresserade av.

Anmäl om intresse via formuläret nedan.

Läs mera om Digital vänverksamhet här.

Skulle du vilja göra en frivilliginsats, men vill inte binda dig till ett vänuppdrag? Då kan du anmäla om intresse för punktinsatser! Punktinsatser kan till exempel vara att hjälpa till på evenemang eller vikariera en annan frivilligvän. Du bestämmer när du hinner hjälpa till!

Anmäl om intresse via formuläret nedan.

En väncirkel är en grupp människor som träffas cirka en gång i månaden antingen fysiskt eller på distans. På träffarna kan du träffa nya vänner, dela med dig av dina erfarenheter med andra och få kamratstöd.

För tillfället har vi en fysisk väncirkel i Jakobstad och en digital väncirkel. Ifall du är intresserad av att delta i en väncirkel, vänligen kontakta koordinatorerna på SAMS vänverksamhet.

En scoutkompis fungerar som en vän, möjliggörare och ett stöd för ett barn i behov av särskilt stöd som vill vara med i scouterna. Scoutkompisen deltar i scoutverksamheten med barnet, hjälper där det behövs och upprätthåller kontakten till barnet, familjen, scoutkåren och scoutkompisprojektet.

Uppdraget passar dig som är över 15 år och vill ge ett barn chansen att vara scout. Du behöver ingen förhandskunskap och får utbildning och stöd i uppdraget. Projektet är ett samarbete med Finlands Svenska Scouter (FiSSc).

Anmäl intresse via formuläret nedan. Du kan också kontakta koordinatorerna.

Läs mera om scoutkompis projektet här.

Hjälpmedel

Ibland behöver man lite stöd för att kunna ta del av fritidsverksamhet och -aktiviteter. Vi lånar ut surfplattor och en terrängrullstol, en hippocampe, för den som behöver det.

Skulle du vilja lära dig använda teknik och olika digitala lösningar? Vi lånar ut surfplattor till personer med funktionsnedsättning, som är med i SAMS vänverksamhet. Med surfplattan kan du till exempel kommunicera med din vän och komma överens om träffar.

Läs mera om surfplattorna här.

Hippocampen är en terrängrullstol som gör det möjligt för alla att komma ut i naturen. Hippocampen kan användas på stranden, i skogen och i naturen. Den är bekväm och kan justeras för användaren.

SAMS vänverksamhet har tillsammans med Finlands Svenska Scouter (FiSSc) fått bidrag från Aktiastiftelsen i Esbo-Grankulla för att skaffa Hippocampen. Den kan användas av barn som har en Scoutkompis via SAMS vänverksamhet. När den inte används där kan SAMS vänner låna den.

Kolla i kalendern när stolen är ledig och boka den via den här länken.

Hur kan jag komma med i SAMS vänverksamhet?

Visa ditt intresse genom att fylla i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan. Du kan också kontakta koordinatorerna via e-post eller telefon om du har några frågor.

Välkommen med! 

Frivilligkoordinator i Nyland

Martin Holmgård

Phone number 041 501 2531
Email addressmartin.holmgard@samsnet.fi
Frivilligkoordinator i Österbotten, Anna Caldén.
Frivilligkoordinator i Österbotten

Anna Caldén

Phone number 050 431 8888
Email addressanna.calden@samsnet.fi

SAMS vänverksamhet

Phone number
Email addressvanverksamhet@samsnet.fi

Läs vänverksamhetens senaste blogginlägg

Back to top of page