fbpx

Det egna välmåendet och att stöda andra

| Uppdaterad
Pernilla besökte vänverksamhetens temakväll

SAMS frivilligvänner brukar under så kallade temakvällar samlas för att dricka kaffe, umgås och diskutera kring ett aktuellt tema tillsammans. Denna gång var temat välmående och hur stöda andra, och träffen skedde digitalt.

Pernilla Nylund inledde temakvällen med att tala om hur viktigt det är att själv må bra för att kunna stöda andra. Pernilla är informatör på Psykosociala förbundet och håller olika föreläsningar om bland annat kring hur man kan stärka sin psykiska hälsa. Hon är även mental tränare och har ett eget företag som heter Balanserat. Där delar hon med sig sig av inspirerande tips om hur få balans i livet och må bättre.

Här kommer några av Pernillas tips kring dels hur vi kan hjälpa oss själva att må bra även under tuffare perioder som denna, och dels hur vi kan stöda andra.

Hur tar vi hand om vårt eget välmående?

“Dagliga rutiner är bra, med en regelbunden rytm i sömn, måltider och motion.

Att man ska tvätta händerna ofta har förmodligen alla hört vid det här laget.

Håll kontakt med vänner och bekanta per telefon och via nätet.

Fundera på vad som tidigare har hjälpt dig att klara av olika motgångar!

Eftersom vi har mycket oro i kroppen just nu tror jag att det är extra viktigt att ge kroppen tid att slappna av (finns många gratis ljudfiler på nätet).

Läs eller lyssna på böcker, se på serier, lär dig någonting nytt!”

Spegeltalet – en övning för självkänslan

Gör så här: På morgonen när du ser dig själv i spegeln. Säg:

”Du är bra. Jag gillar dig” 

Hur kan vi hjälpa varandra under denna period?

Pernilla tog upp nyckelorden lyssna och bekräfta, det är viktigt att visa att vi finns till för varandra. Det är okej att uppleva känslor som ångest och ensamhet, men ifall vi fastnar i negativa tankebanor under en längre period blir det tungt. I diskussioner med våra vänner och bekanta kan vi försöka hitta något bra att ta fasta på, fånga upp något som kan leda till positiva tankar och spinna vidare på detta.

Att ha något att se fram emot i dessa tider kan pigga upp. Kanske man kan träffa sina vänner utomhus, t.ex. ta en promenad eller dricka kaffe tillsammans ute i solen.

Stödlinjer och chattar för dig när du behöver det

 

Back to top of page