fbpx

Podden Snack om funktionshinder: Barnfamiljer och coronaviruset

| Uppdaterad
Fyra personer som står bredvid varandra varav en sitter i en rullstol och en bär en vit käpp.

I vårt senaste frukostsnack den 28 maj diskuterade vi om barnfamiljer med specialbehov och deras vardag under coronakrisen. Som sakkunnig hade vi Camilla Forsell, koordinator för familjearbete i Österbotten och projektledare för Familjen i centrum -projektet vid FDUV. Vi fick även ta del av Åsa Broos och hennes familjs erfarenheter av coronavardagen med tre barn varav ett har en intellektuell funktionsnedsättning. Du kan nu lyssna på diskussionen som en podd här.

Coronakrisens har medfört stora och ofta svåra förändringar för barn och deras familjer. Att pussla ihop distansundervisning med det egna distansjobbet är inte alltid lätt och ibland helt omöjligt. Och nu har sommarloven börjat vilket också det kan orsaka huvudbry i familjer.

Camilla behandlade i sin inledande del hur coronatiden syns i FDUVs arbete, vilka problem som uppkommit och vilka lösningar som finns. Problem har bland annat varit osäkerheten och att familjerna har varit tvungna att hitta nya rutiner och axla på sig nya roller. Samtidigt har familjer tvingats hantera sin egen ovisshet och den ekonomiska osäkerheten har varit tung

Åsa delade med sig om sin familjs erfarenheter. Hon berättade att det krävdes mycket för att hitta en fungerande vardag i och med coronakrisen. Hennes familj har bollat med högstadiet, lågstadiet, dagis och två distansjobbare. Exempelvis var det till stor hjälp att dotterns skola snabbt var på hugget med distanslösningarna och även på det sättet varit tillmötesgående.

Det som vi noterat på SAMS är att informationen gällande nya regler inte alltid varit klar och att olika områden har olika praxis på hurdant stöd som familjer får. Det som är viktigt är att söka stöd trots coronan och att även söka mera stöd om det behövs i och med omständigheterna. Kommunerna måste behandla stödbehovet i vanlig ordning. Coronakrisen är inte en orsak att skjuta upp behandlingen eller att inte ge stöd om man uppfyller kraven.

Här hittar ni ännu en nyttig länk till FDUVs lista på tips till familjer under coronatiden. Lyssna på podden för att höra mera intressanta tankar om ämnet!

Back to top of page