fbpx

Dialogcaféerna öppnade ögon och skapade förståelse

| Uppdaterad
Dialogcaféerna öppnade ögon och skapade förståelse featured image

Under februari-mars har SAMS tillsammans med medlemsförbunden FDUV, FMA – Funktionsrätt med ansvar, Förbundet Finlands Svenska Synskadade, Psykosociala förbundet och Svenska Hörselförbundet ordnat fem stycken dialogcaféer runtom i Svenskfinland. Under dialogcaféerna har kommunal- och välfärdsområdesvalskandidater samt personer ur förbundens målgrupper träffats och fört dialog kring temat ”Ett gott liv på jämlika villkor” enligt dialogpaus-metoden.

Syftet med dialogcaféerna var att öka den ömsesidiga förståelsen, öka kunskapen om funktionshinderfrågor hos beslutsfattarna och främja delaktighet och möjlighet till påverkan hos personer med funktionsnedsättning.

14 personer står uppställda för gruppbild, i förgrunden sitter en person på golvet med en ledarhund. Alla har blicken vända mot kameran och ser glada ut.

Gruppbild på deltagarna i dialogcaféet i Karis. 

Varje dialogcafé samlade kring 10-15 personer. Dialogen leddes av två personer ur de arrangerande förbunden och samtal fördes kring två huvudfrågor: i vilka situationer deltagarna känner att de har eller inte har en funktionsnedsättning, och vad de skulle ändra i samhället för att förbättra livet för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

Deltagarna diskuterade först frågorna parvis och förde sedan en öppen diskussion sinsemellan. Diskussionerna utgick ifrån deltagarnas egna erfarenheter och målet var att deltagarna skulle se, höra och lära sig av varandra; inte att föra debatt och hitta färdiga lösningar

En annorlunda och bra debatt. Tid gavs åt alla, var och en uppmärksammades.

Det var givande att dela tankar och erfarenheter med personer från olika funktionshinderförbund och ge vägkost åt kandidaterna.

Gruppbild föreställande 14 personer som står eller sitter i en klunga och har blicken riktad mot kameran och ler.

Gruppbild på deltagarna i dialogcaféet i Helsingfors. 

Lyssna på personer med erfarenhet

Samtalen under dialogcaféerna rörde sig från smått till stort; från specifika hjälpmedel som underlättar vardagen för en person med en viss funktionsnedsättning, till hur samhällsattityden påverkar möjligheten till delaktighet. Deltagarna fick många nya insikter. En viktig och övergripande insikt var att det FINNS enormt mycket kunskap om funktionshinderfrågor; personer som själva har funktionsnedsättning samt deras anhöriga har en självklar kunskap om vilken typ av stöd de behöver för en fungerande vardag; funktionshinderorganisationerna arbetar med dessa frågor på daglig basis och innehar en samlad kunskap om vilka åtgärder som behövs för ett mer jämlikt samhälle; och det finns erfarenhetstalare som är utbildade för att kunna berätta om sin situation och belysa vikten av service. Kunskapen finns! Utnyttja den!

Personer med funktionsnedsättning har ofta själv bra insyn i vilken typ av hjälpmedel de behöver och det borde därför vara självklart att fråga och lyssna på dem vid upphandling av hjälpmedel.

11 personer står, sitter och sitter på huk, uppställda framför kameran för gruppbild. Personerna är glada och har blicken riktad mot kameran.

Gruppbild på deltagarna i dialogcaféet i Borgå

Tillgänglighet gynnar alla

En aspekt som lyftes upp i många diskussioner var att åtgärder för tillgänglighet gynnar alla, inte bara personerna med funktionsnedsättning. Det är inte bort från någon, och många åtgärder kan oftast göras med ganska enkla medel. Under dialogcaféerna använde vi mikrofon; ett av syftena var att personer med nedsatt hörsel lättare skulle kunna uppfatta vad som sades, men också övriga deltagare hade nytta av att inte behöva anstränga öronen lika mycket. Vi strävade efter att använda ett lättförståeligt språk, tillställningen ordnades i utrymmen där det gick att röra sig med rullstol, frågorna som diskuterades lästes upp och fanns att läsa på en skärm, vilket underlättade inte bara för personer med nedsatt syn som personer med nedsatt hörsel att följa med, utan också för de övriga deltagarna. Dessa åtgärder var ganska enkla att vidta och ledde till tillställningar som var tillgängliga.

14 personer står eller sitter framför kameran för gruppbild.

Gruppbild på deltagarna i dialogcaféet i Åbo

Ögonöppnare

Också för oss arrangörer, som ju arbetar med funktionshinderfrågor till vardags och kanske lever i en bubbla där vetskapen om frågorna är relativt utbredd, var det en ögonöppnare att se hur stor variation det finns kring kunskapen om funktionsnedsättningar i samhället, hur stor okunskapen ännu är kring vad en funktionsnedsättning är och till exempel hur många funktionsnedsättningar det finns som inte syns utåt. Det finns mycket att göra för att öka kunskapen om funktionshinderfrågor i samhället.

Forum för möten behövs!

Jättebra med en så mångsidig grupp deltagare från olika föreningar! Vi politiker är inte alltid jättebra på att vara tysta och lyssna, men nu fick vi göra det på ett jättefins sätt där vi också fick reflektera och lära oss. Ordna gärna sånt i framtiden! Också utanför valrörelsen.

Gruppbild på deltagarna i dialogcaféet i Karis

Dialogcaféerna öppnade ögon och skapade förståelse hos de flesta av deltagarna, och bidrog därmed till att öka kunskapen om funktionsnedsättningar och vikten av tillgänglighet och service. Frågan är kanske ifall denna kunskap kommer att sprida sig också till andra beslutsfattare och inom partierna, eller om insikterna stannar hos deltagarna. Liknande möjligheter för beslutsfattare och personer med funktionsnedsättning att träffas och diskutera behövs också mellan valen. Vi hoppas kunna ordna fler sådana möjligheter i framtiden.

 

Jag har lärt mig hur mycket jag ännu har att lära mig.

Tack för ett mycket viktigt valtillfälle!
Text: Gunilla Edelmann, informatör och evenemangsproducent på SAMS
Foton: Mikaela Remes samt dialogcaféets arrangörer
Back to top of page