fbpx

Toni: ”Det finns något nyttigt i varje människa”

Toni Ainamo

”Jag heter Toni Ainamo, bor i Esbo och jobbar för FMA – Funktionsrätt med ansvar och Nylands CP-förening. Till min familj hör min fru, mina två kära små barn och en hund.

Samhället tar helt bra i beaktande min funktionsnedsättning, men det kunde vara mycket bättre. Jag hoppas och tror att det kommer att gå framåt hela tiden. Mina största hinder är att jag inte kan gå utan stöd och att jag behöver hjälp med att få kläderna på. Jag behöver hjälp varje dag, men jag kör själv bil, så jag har mina sätt att kunna göra precis samma saker som vem som helst annan. Personer med CP-skada kan få kämpa för att få rätt service, till exempel om man behöver färdtjänst eller personlig assistans.”

Utbildning och arbetslivet

”Jag har studerat till datanom och jobbat på många ställen med hjälp av lönesubvention. Lönesubventionen är ett jättebra hjälpmedel för att kunna jobba, men det är synd att man bara får det till ett eller två år i taget och att man sedan måste ansöka om det på nytt.

Jag har fått stöd speciellt i skolan och också av arbetsgivare, men problemet är att många inte vet hur det är att ha en människa med en funktionsnedsättning på jobb. Det är lite nytt för alla. Det svåraste med att söka ett jobb är att få arbetstagaren övertygad om att det inte spelar någon roll att jag sitter i rullstol. Jag kan ändå göra mitt jobb till 110 procent.

Jag skulle vilja att det var mycket lättare att få jobb och att behålla jobbet. Jag funderar varje månad på vad jag ska göra om ett år när mitt arbetskontrakt tar slut. Jag har min familj, min bil, mitt hus och allt annat, som vem som helst annan, men de behöver inte stressa varje månad om de har jobb nästa år.”

Färdtjänst och skillnader mellan kommuner

”Det nya taxi- och transportsystemet är svårt för en sådan människa som jag. I tjugo år har jag använt bekanta taxichaufförer och nu får jag inte längre göra det. Det gör min vardag svårare. Det är också jättesynd att man inte får service på svenska om man vill ha det.

Om man tänker på till exempel Esbo och Helsingfors, så är det jättestora skillnader på hur man verkställer handikapplagen. Om det står i lagen så borde det vara lika överallt. Även i Utsjoki ska du få det som du har rätt till. Om du måste överklaga ett beslut kan det ta upp till ett år ifall det blir rättegång.”

Attityder

”Det finns många människor som säger att det är onödigt för mig att vara på jobb och hänga med i det här samhället, att jag borde gå hem och ruttna. Men jag har aldrig blivit och sitta och fundera att jag är helt noll. Jag har alltid tänkt att jag klarar det fast jag har en CP-skada. Om någon säger att jag inte kan göra något, så tänker jag att jag visst kan göra det. Jag vill till exempel kunna köra bil. När jag tog körkortet så var det många som sa att jag aldrig kommer att klara det. Men det var något som jag hade bestämt mig för att göra och jag klarade det. Det finns förstås sådant som jag inte kan göra, men då anser jag det själv, som till exempel att springa maraton eller skida.”

Vad skulle du säga till en person som har fått höra att de bara ska sitta hemma, för att de inte duger till något?

”Sitt inte hemma, försök komma ut hemifrån, försök hitta något positivt som gör dig nyttig eller bra för samhället, för det finns något nyttigt i varje människa. Till exempel att få jobb på arbetscentralen två till tre dagar i veckan kan vara viktigt för en person, men för mig skulle det inte passa. Jag är en sådan människa som hela tiden måste göra något. Jag skulle inte kunna sitta stilla.”

Tillbaka till kommunalvalssidan.

Back to top of page