fbpx

Nätverket Frivilligt på svenska ordnade webbinarium

| Uppdaterad
Nätverket Frivilligt på svenska ordnade webbinarium featured image

Morgonen 20.4.2022 ordnade nätverket Frivilligt på svenska ett webbinarium i samarbete med Medborgararenan. Webbinariet Verktyg för att engagera frivilliga med föreläsaren Aron Schoug samlade ihop frivilligkoordinatorer och andra som arbetar med frivilligt engagemang. 

Frivilligt på svenska är ett nätverk för frivilligkoordinatorer och andra anställda i organisationer som erbjuder frivilligarbete i Helsingfors. Organisationerna har alla en gemensam utmaning: Hur ska man på bäst sätt engagera nya frivilliga och hur hittar man dem?

När SAMS vänverksamhet tog över ordförandeskapet för nätverket på hösten 2021 föddes en idé om att ordna en rekreationsdag med utbildning för nätverket. Vi gjorde slag i saken och sökte pengar för ändamålet från stiftelsen Tre smeder och blev beviljade dem.

Fick många nya idéer och inspiration till mitt arbete med volontärer, vilket är just vad jag behöver för tillfället.

Ämnet hur man engagerar frivilliga kom upp på tapeten och vi kom att tänka på boken Engagera ideella som är skriven av Aron Schoug. Vi kontaktade honom och frågade om han skulle vilja föreläsa för nätverket. Eftersom hans föreläsningar är så bra ville vi även att andra skulle kunna ta del av den och då bestämde vi oss för att ordna ett webbinarium tillsammans med Medborgararenan.

Jag upplevde att jag fick konkreta verktyg för att jobba vidare och gick därifrån med många nya tankar och aspekter att tänka på.

Det blev ett lyckat webbinarium med många deltagare. Som moderator fungerade Anna Caldén. Aron utgick från sin bok och tog vara på mycket bra exempel. Deltagarna delades upp i grupper och fick tillsammans diskutera olika frågeställningar utifrån sin egen verksamhet. Tillfället spelades även in och kommer att finnas på Medborgararenans hemsida med svensk textning om någon vecka.

Inbandning av webbinariet kommer att publiceras på den här sidan inom kort.

Du kan bekanta dig med Arons föreläsningsmaterial här.

 

Nätverket Frivilligt på svenska

Nätverket träffas ungefär varannan månad för att nätverka, samarbeta och lära oss nytt. Vi ordnar också evenemang och föreläsningar, utbyter idéer samt arbetar för att lyfta fram betydelsen av frivilligarbete.

Frivilligt på svenska nätverket är en del av Medborgararenans nationella nätverk av frivilligkoordinatorer, på finska Valikkoverkosto, som består av 38 lokala och tematiska grupper, på finska Valikkoryhmä.

Vi är hittills den enda svenskspråkiga gruppen, men Medborgararenan och SAMS vänverksamhet är intresserade av att starta ett liknande nätverk på svenska i Österbotten. Om du eller någon du känner skulle vara intresserad att vara med kan du kontakta Anna Caldén per mejl på .

Om du är intresserad av att komma med i det redan existerande nätverket i Helsingfors kan du skicka ett mejl till Emelie Möllerström på .

Back to top of page