fbpx

Nyhetsbrev 02/2023: Pride, Funktionsrättsseminarium, nytt nummer av FUNK.

| Uppdaterad
Nyhetsbrev 02/2023: Pride, Funktionsrättsseminarium, nytt nummer av FUNK. featured image

SAMS nyhetsbrev utkommer fyra gånger i året och innehåller aktuell information om SAMS verksamheter juridiskt ombud och vänverksamheten, bidragsutdelningen och tidningen Funktionsrätt i samarbete (FUNK.) samt nyheter från funktionshinderfältet.


Svenska Hörnan på Helsingfors Pride 29.6-1.7

Svenska Hörnan, en grupp svenskspråkiga organisationer som arbetar för hbtqia-rättigheter, ordnar svenskspråkigt program på Pride House vid hotell Klaus K under prideveckans torsdag. På fredagen ordnas program på Luckan Helsingfors, som även sänds live, och på lördagen blir det prideparad och parkfest i Brunnsparken.

Läs mera om Svenska hörnans program här.


Funktionsrättsseminarium 5.10.2023

Välkommen på Funktionsrättsseminarium 5.10 kl. 12-16 i Eksalen i Folkhälsanhuset Wasa och på distans. Årets tema är den nya lagen om funktionshinderservice. Som talare på seminariet medverkar bland annat Hisayo Katsui och Johanna Lindholm.

Läs mera och anmäl dig här.

Illustrationsbild på ett arbetsbord uppifrån.Lagen om funktionshinderservice

Riksdagen godkände förslaget till den nya lagen om funktionshinderservice den 1 mars och lagen träder i kraft den 1 oktober 2023. Vi samlat frågor och svar om den nya lagen på vår webbplats. Om du inte hittar svar på den fråga du undrar över, kan du mejla oss på radgivning@samsnet.fi, så lägger vi till svar på din fråga.

Läs frågorna och svaren om lagen här.


Rebecka Holm är nytt juridiskt ombud

Rebecka Holm är nytt juridiskt ombud på SAMS. Rebecka kan kontaktas i ärenden gällande juridisk rådgivning, intressebevakning, påverkansarbete eller föreläsningsverksamhet. Kontaktuppgifterna hittar du här under och på SAMS webbplats.

rebecka.holm@samsnet.fi | 040 519 6598

Sommarnumret av FUNK. är ute med temat kön och sexualitet!

Sexualupplysare Oliver Lindqvist slår ett slag för bättre sexualundervisning i skolorna och berättar om hur han löst sitt närhetsbehov på ett okonventionellt sätt. Läs om hur det är att navigera ute på dejtingmarknaden med funktionsnedsättning och om vanliga missuppfattningar kring funkisars sexliv. I aktualitetsväg frågar vi oss hur samhället borde tackla utbrändhet och vad som hänt Kårkulla efter vårdreformen.

Dyk ner i givande lässtunder här.

Må-bra-dagar på Solvalla och Norrvalla i september

SAMS vänverksamhet ordnar Må-bra-dagar på Solvalla i Esbo 23.9 kl. 9-16 och Norrvalla i Vörå 30.9 kl. 9-16. Busskjuts ordnas från Helsingfors och Vasa centrum. På programmet finns olika aktiviteter, lunch och kaffe. Evenemangen är menade för aktiva vänner inom SAMS vänverksamhet och deltagandet är gratis. Välkommen med!

Läs mera och anmäl dig till Solvalla här. | Läs mera och anmäl dig till Norrvalla här.


Vasa Pride 16-17.6.2023

SAMS vänner är med på Vasa Pride 2023! Kom med och hylla allas lika värde! På fredagen 16.6 kl. 13-15.30 ordnar vi skyltverkstad på SAMS kontor. På lördagen 17.6 kl. 12-16 deltar vi i Prideparaden tillsammans med DUV i Vasanejden. Vi samlas på innergården vid Folkhälsanhuset Wasa kl. 12 och går i samlad trupp till Salutoget med de skyltar vi gjort dagen innan. På Salutorget får vi delta i olika aktiviteter och ca kl. 13 går paraden med riktning mot Sandö. Varmt välkomna med!

Läs mera här.

Information om beviljande av bidrag skickades ut i januari 2023. Rekvirering av bidragen sker senast 15.12.2023. Nästa ansökningstid är i november 2023. Lista på bidragstagare har publicerats på webben.

Mera information om bidragen och bidragstagare 2023 hittas här.

Se på inspelningar från vårens Frukostsnack om funktionshinder

I maj ordnade SAMS juridiska ombud två Frukostsnack om funktionshinder diskussionstillfällen. Nu har du möjlighet att se på inspelningarna från tillfällen på SAMS YouTube-kanal. Det första tillfället handlade om den nya lagen om funktionshinderservice. Som inledare på tillfället var Johanna Lindholm från Hyvil och Elias Vartio från Handikappforum. Det andra tillfället hade sexualitet och funktionsnedsättning som tema och inledarna var Amu Urhonen, Hanna Ihantola och Emma Skogman.

Se på inspelningarna här.


Se på inspelning från Nå nya målgrupper-webbinarium

I april ordnade Frivilligt på svenska nätvekret och Medborgararenan webbinariet Nå nya målgrupper – redskap för att inkludera fler frivilliga! Webbinariet gav konkreta redskap för att nå nya målgrupper och inkludera dom i din frivilligverksamhet. Nu kan du se på inspelningen av webbinariet på Medborgararenans YouTube-kanal.

Se på inspelningen här.


Läs mera om vad som är på gång inom SAMS medlemsförbund genom att trycka på logorna under.

FDUVs logo.   Svenska hörselförbundets logo.   

Back to top of page