fbpx

Varför bli en SAMS frivilligvän?

| Uppdaterad
Varför bli en SAMS frivilligvän? featured image
Vänparet Patricia och Oliver

Jag gick in till Aroma i Vasa och möttes av inbjudande goda dofter av nybakat bröd och bullar. Vänparet Patricia och Oliver anländer kort därefter och vi beställer smått och gott att äta samt dricka. Den vänliga kundbetjäningen av kvinnan bakom disken bidrog till en trivsam atmosfär. Vi sitter ner och påbörjar intervjun. Jag heter Maja Österman och har gjort min praktik på SAMS vänverksamhet.

Patricia och Oliver delade med sig av sin sjuåriga vänskap. Patricia berättade om sin tid som praktikant på intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning (FDUV) som är en del av SAMS fem medlemsförbund, vilket gav henne insikt i dess verksamhet. När SAMS vänverksamhet introducerades i Vasa 2017 blev Patricia intresserad av att bli en frivilligvän. De träffades på SAMS kontor nära Folkhälsan efter att ha gått igenom en matchningsprocess, vilken Patricia beskrev som mycket omsorgsfull. ”De tog ett tag, vilket visar att man inte bara lägger ihop vänpar utan gör det istället med eftertanke”.

Under diskussionens gång kom det fram att Patricia och Oliver har en fin vänskap. Båda log och skrattade med en nostalgisk känsla då vi talade om början av deras vänskap. Det verkade finnas flera orsaker till varför de blev matchade som vänner, bland annat tycker de båda om att hitta på olika saker att göra som vänpar. Oliver bekräftade att han ville ha en SAMS vän just för att få vara aktiv på olika sätt.

Tillsammans brukar Patricia och Oliver göra allt möjligt. De har besökt många museer och bibliotek, spelat utomhusspel på somrarna, och deltagit även i fjol i Må Bra-dagen som var arrangerat av SAMS vänverksamhet i samarbete med Norvalla. Därtill har de bakat och sett på film tillsammans. Patricia poängterade att det är roligt att engagera sig i olika aktiviteter som hon normalt inte skulle göra i sin vardag. Jag frågade Patricia varför man skall engagera sig i frivilligarbete överhuvudtaget idag och hon svarade:

 

Det kräver så lite och kan ge så mycket för någon annan.

Hon beskriver även frivilligarbete i allmänhet som lågtröskel verksamhet och att man kommer ut och träffar nya människor.

 

Vad skulle du säga till någon som tänker på att bli en frivillig vän eller som söker en vän?

Patricia uppmuntrade till att inte vara rädd att söka men att ändå gå in i processen med eftertanke och vara beredd att ge vänskapen ett ordentligt försök. Alla är olika som individer och har olika behov samt intressen, och det är förstås viktigt att det känns bra för båda i vänskapsrelationer, berättade Patricia. Hon tillägger ändå att hon var på utbyte i ett halvår och att det då blev en naturlig paus, ”det finns den flexibiliteten ändå”. Oliver tyckte att bästa sättet för honom att informera till någon som önskar hitta en vän är att berätta om verksamheten. SAMS verksamhet har en positiv inverkan på både individen och samhället. Patricia betonade att verksamheten bidrar till bättre välmående hos både i vänskapsrelationen samtidigt som det minskar ensamhet.

Det är viktigt att den här målgruppen både syns och är delaktig i samhället vilket även motverkar känslan av isolering

SAMS vänverksamhet förebygger marginalisering i samhället genom att minska ensamhet, sprider information i minoritetsgrupper där kunskapen ofta är bristfällig och hjälper individer att känna sig delaktiga i samhället. Som en blivande socialarbetare planerar jag att arbeta med marginaliserade grupper både under studietiden och efter att jag blivit färdig med studierna. Jag är tacksam för det som görs inom SAMS vänverksamhet, vilket har inspirerat mig att bli volontär och frivilligvän under min praktiktid där. Det har varit en värdefull erfarenhet som jag håller i mitt hjärta. Jag hoppas att jag har kunnat bidra med min lilla insats till att lindra ensamhet och stärka tanken att alla behövs.

Maja Österman

Skribenten Maja Österman studerar socialt arbete vid Soc&Kom och har gjort sin praktik på SAMS vänverksamhet i Österbotten under våren.

Back to top of page