SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder önskar framföra följande synpunkter till regeringsförhandlingarna.
Uppföljning av funktionshinderservicelagen
I enlighet med riksdagens uttalande bör statsrådet följa upp hur lagändringen påverkar tillgodoseendet av rättigheterna för personer med funktionedsättning och vid behov vidta åtgärder för att ändra lagstiftningen.
- Tillräckliga resurser bör allokeras.
- För arbetet behövs en uppföljningsmekanism.
- Funktionshinderorganisationerna bör vara delaktiga i arbetet.
Social- och hälsovårdsorganisationernas finansiering måste tryggas
Social- och hälsoorganisationernas finansiering måste tryggas i regeringsprogrammet i enlighet med den parlamentariska överenskommelse som gjorts.
- I den parlamentariska överenskommelsen har man beslutat om finansieringsnivån för social- och hälsovårdsorganisationerna fram till 2026. Denna överenskommelse bör följas i det kommande regeringsprogrammet.
Sysselsättning
Alla som vill ska kunna få arbeta. Det finns en stor oanvänd resurs av personer i arbetsför ålder som har funktionsnedsättning. De strukturella hindren måste undanröjas som hindrar personer med funktionsnedsättning att sysselsättas.
- Åtgärda bristen på information till arbetsgivare om anpassningsmöjligheter och stöd till att anställa en person med funktionsnedsättning.
- Minska på byråkratin.
- Arbeta för positiva attityder mot personer med funktionsnedsättning genom om att friskt rekrytera olika människor. Minska på diskriminering i rekryteringssituationer.
Självbestämmanderätt
- Vi behöver omfattande lagstiftning om självbestämmanderätten.
- Utgångspunkten bör vara att stärka individens självbestämmande.
Tryggandet av det svenska språkets ställning
- En skrivning i regeringsprogrammet behövs om att servicen på svenska ska garanteras.
Personalbristen
- Personalbristen då det gäller socialarbetare, personliga assistenter och vårdpersonal inom funktionshindersektorn måste lika väl åtgärdas.
- Satsa på gott ledarskap, trivsel på arbetsplatsen och fortbildning.