fbpx

SAMS firade fem år i Tammerfors

| Uppdaterad

Den 20-21 oktober var det igen dags för SAMS årliga organisationsseminarium i Tammerfors. Omkring 50 glada deltagare var på plats i år för att ta del av det både inspirerande och varierande seminarieprogrammet. Temat för årets seminariedagar var självbestämmande och självständighet.

Jyrki Pinomaa, vd för Aspa-stiftelsen, inledde seminariet med att presentera sin syn på självständigt boende. Pinomaa talade utgående från två perspektiv, vd och pappa till barn med utvecklignsstörning. Enligt Pinomaa kan de närstående ofta bäst avgöra vilka val som som en person med funktionsnedsättning kan göra själv och vilka val som andra måste besluta om. Under Pinomaas föreläsning fick deltagarna också prova på att diskutera med sin granne om morgonrutiner. Pinomaa poängterade att få skulle vilja byta sina egna morgonrutiner mot någon annans, och att samma tänkande borde följa med då det kommer till vardagliga val för personer med funktionsnedsättningar.

Under dagen fortsatte ämnet diskuteras i form av grupparbeten. Grupperna funderade på självbestämmande ur olika perpektiv och presenterade sedan resultaten för varandra. Den första dagens sista program hölls av riksdagsledamot Li Andersson, som levererade en faktarik föreläsning om hur de svagas rättigheter kan garanteras i ekonomiskt svaga tider. Andersson sade bland annat att medborgarkaktivism i samhället alltid är bra, det lönar sig att kontakta politiker och föra fram sina åsikter.

– Det är sedan en annan sak om politikerna väljer att notera åsikterna, men jag kan garantera att de i varje fall hörs, sade Li Andersson.

På kvällen höjdes en skål för SAMS som fyllt fem år, med efterföljande middag och dans till levande musik.

Vi gör i medeltal 35 000 val varje dag”

Riksdagsledamot Eva Biaudet öppnade den andra seminariedagen med att föreläsa om ett ämne som är mycket aktuellt på många sätt just nu; Hur kan vi förbättra minoriteters ställning i Finland? Enligt Biaudet finns det redan stadiga grunder att stå på gällande lagstiftningen i Finland, men man måste hela tiden arbeta för att minoriteternas ställning ska bibehållas och förbättras.

Konstterapeut Monica Björk ledde där efter in publiken på helt andra banor och talade om kraftgivande fotografering och konsten att leva i nuet.

Seminariet avslutades med en imponerande föreläsning med artisten Thomas Lundin. Lundin och hans pianist tog med publiken på en resa som innehöll både visdomsord och sköna sånger.

– Vi gör i medeltal 35 000 val varje dag, som tur är de flesta motoriska val, som till exempel om vi ska blinka eller svälja, sade Lundin.

Hur många av de här 35 000 dagliga valen skulle du vilja överlåta till någon annan? Med de här funderingarna avslutades SAMS seminarium 2015 i Tammerfors, tack till alla som deltog!

 


Skål för SAMS fem år!
Back to top of page