fbpx

Föreningshjälten Fredrica Degerth: ”Det kommer att bli lite svårt att återgå till det tidigare”

| Uppdaterad
Fredrica Degerth, huvudansvarig fritidsledare vid föreningen DUV Västnyland.

I ett års tid har Fredrica Degerth fått använda hela sin kreativitet för att ta fram coronasäkert program för medlemmarna vid föreningen DUV Västnyland. Det har gett upphov till en turnerande kioskbil, högtidsfirande på YouTube och otaliga promenader.

1. Hej Fredrica! Vem är du och vad gör du?

Jag är huvudansvarig fritidsledare och håller i trådarna för evenemang vid DUV Västnyland. Många av våra medlemmar finns vid Kårkullas och stadens boendeenheter i Ekenäs, men vi har också medlemmar i Karis och Hangö.

I normala fall handlar mycket om umgänge och att skapa meningsfull fritid – det är allt från kaffedrickande och bingo till sportande, som simning, frisbeegolf och bowling.

2. Hur har verksamheten sett ut under coronavåren?

När vi inte haft möjlighet att samlas fysiskt har vi åkt till boendena och träffat människor enskilt. DUV Västnyland har egen YouTube-kanal där vi firat högtider, till exempel med påskpyssel och julfest. Igår hade vi skivråd på ett av boendena, vi åt hembakad bulla och drack kaffe och dansade ute på gården. Så har det förstås blivit mycket promenad.

Vi har också haft kioskbil varannan vecka. Bilen åker till boendena med lite helggodis och läsk. Den har varit behändig, då brukarna inte haft möjlighet att gå till affären.

3. Hur har medlemmarna tagit emot ersättande programmet?

Det är uppskattat, det märks. Många har varit tvungna att sitta hemma dygnet runt, och inte haft möjlighet att gå på jobb. Det blir väldigt långtråkigt.

Mest synd är det att folk inte kan träffas och umgås tillsammans. Kryssningar och utfärder har fallit bort, det kan man inte riktigt hitta alternativ till. Men vi breddar på utbudet och försöker hitta på nya saker.

4. Hur har det varit för er som ska hitta på aktiviteter?

Förra våren fick man nog ta sig en funderare kring hur vi ska lägga upp programmet. Men jag är en envis typ – när något blir krångligt blir jag bara mer kreativ och tänker att nu måste vi bara ge oss in på det här.

Nu känns det som om man lärt sig att tänka annorlunda. Mycket går ändå att ordna.

5. Ser du fram emot ett ”normalläge”?

Det kommer nog att bli lite svårt att gå tillbaka till det tidigare. Man har insett att saker kan göras i små grupper och evenemang kan ordnas på boenden.

Men jag hoppas nog att läget skulle lätta till hösten. Man vill ju ha tillbaka utflykterna, och att gå ut och äta. En del medlemmar som varit aktiva med sådant, som just nu inte deltar i verksamheten, och vi saknar dem.

6. Hur började du jobba för DUV Västnyland?

Jag har en bror med funktionsvariation och har hjälpt till i verksamheten med min syster och mamma redan som barn. Då jag själv fått två barn med specialbehov har jag insett hur viktigt det är att få vara en del av samhället.

När jag erbjöds jobbet vid DUV Västnyland kände jag att det absolut är min grej. Mera gratis glädje får man inte. När man åker på jobb blir det alltid fina minnen. Det känns inte ens som jobb, egentligen. ●

Fredrica Degerth

  • Ålder: 42
  • Bor i: Ekenäs
  • Jobbar som: Huvudansvarig fritidsledare vid föreningen DUV Västnyland, som ordnar kultur- och fritidsverksamhet för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Känd för: Fredrica är en riktig eldsjäl, en primus motor som hittar på mångsidigt program och ser möjligheter i stället för hinder. Inte ens restriktionerna satte stopp för hennes kreativitet, berättar Matilda Hemnell, informatör vid FDUV.

Text: Mikaela Remes • Bild: Privat

Har du tips på en föreningshjälte? Kontakta redaktionen@funk.fi

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 02/2021.

Back to top of page