fbpx

Erfarenhetsexpert Stina Österbro: ”Det blir inte billigare för samhället att låsa in oss med funktions­nedsättning”

| Uppdaterad
Stina Österbro, erfarenhetstalare inom psykisk ohälsa och funktionsnedsättning genom företaget Maskrosstina.

VI TRÄFFAR PERSONER MED INTRESSANTA UPPDRAG INOM FUNKTIONSHINDERFÄLTET

Stina Österbro tröttnade att leva på arbetslöshetsersättning och det oengagemang som samhället visar gentemot att sysselsätta personer med funktionsnedsättning. Hon startade företaget Maskrosstina, där hon omvandlar tuffa upplevelser till erfarenhetsexpertis som kan hjälpa andra.

Företagare tack vare uppmuntran från närstående

”Jag har varit med om ganska mycket. Jag är född med ryggmärgsskada och har varit rullstolsburen sedan jag var sex år gammal. Därtill är jag anhörig till alkoholmissbrukare och har i övrigt haft missbrukare runt mig en stor del av mitt liv.

Som yngre fick jag några sommarvikariat, och jobbade sedan på kontor och med äldre mot flitpeng. Men trots att jag är välutbildad lyckades jag inte hitta jobb. Jag blev helt enkelt utled på situationen. I min omgivning fanns människor som puffade på mig, och till sist tog jag ut steget till att bli företagare.

Först utbildade jag mig till erfarenhetsexpert genom att gå en kurs på Vasa centralsjukhus. Företaget Maskrosstina grundade jag för cirka 1,5 år sedan – dock känner jag att jag fortfarande är i startgroparna.

Innan coronaepidemin slog till föreläste jag en hel del för pensionärsgrupper och personer med funktionsnedsättning. Jag gjort skolbesök, där jag låter eleverna provköra med rullstol längs en bana.

I och med att jag tillhör riskgruppen har jag inte vågat vara lika aktiv under pandemin, och mycket som varit inbokat har inhiberats på grund av coronarestriktionerna. Men jag har använt tiden till studier och gör nu online-föreläsningar. Som bäst håller jag på med slutstudierna till företagarexamen, och ska börja utbilda mig till mental coach för att i framtiden kunna erbjuda samtalstjänst. Inför hösten finns en hel del nytt inplanerat.”

Viktigt med frågor kring bemötande

”Kunder brukar säga att de hör om saker som de aldrig tidigare tänkt på – till exempel att det inte är lätt att komma in i en byggnad med rullstol, eller parkera överallt så att man får ut rullstolen.

Inom sjukvården och skolorna är det värdefullt med information om funktionsnedsättning, likaså kan byggfirmor och serviceföretag behöva råd då man ska bygga ramper eller en invatoalett.

Servicebranschen vet inte riktigt hur man borde bemöta en person med funktionsnedsättning, speciellt om man har sällskap, så som en personlig assistent. Det klassiska är att titta och prata med den personliga assistenten i stället för människan själv.

Jag tycker det är viktigt att lyfta fram frågan om bemötande, och attityderna kring sysselsättning. Jag tror inte det blir billigare i längden att samhället låser in oss personer med funktionsnedsättning.

Det finns mycket att göra här i samhället som jag ser att erfarenhetsexperter kan hjälpa till med. Många tror mera på en erfarenhetsexpert än på en person som suttit på skolbänken. Jag har lyckats använda mina erfarenheter till min styrka och tar mig upp trots svåra situationer, som en maskros – därav namnet på företaget.”

ERFARENHETSEXPERT

  • En erfarenhetsexpert har personlig erfarenhet av utmaningar i livet, exempelvis i form av sjukdom, funktionsnedsättning eller som en närstående. Genom att dela med sig vardagserfarenheter – hur man tagit sig vidare i kämpiga situationer och hurdant stöd som behövs – kan erfarenhetsexperter bidra med värdefullt kamratstöd, vara med och forma tjänster eller utbilda dem som jobbar med målgruppen. Erfarenhetsexperter genomgår ofta en erfarenhetsexpertutbildning.

Börja med att testa själv

”Jag vill sporra personer med funktionshinder till ett självständigt liv. Innan man förlitar sig på hjälp kan man prova på själv. Jag vill uppmuntra människor att vara aktiva i samhället: resa, fara ut i naturen och gå på restaurang – inte låsa in sig inom hemmets fyra väggar.

Jag har själv haft en familj som puffat mig ut i världen. Därför vill jag också nå ut till dem som är närstående, släkt, vänner och grannar till personer med funktionsnedsättning, och uppmana dem att erbjuda hjälp och gå ut med personen på en promenad eller på restaurang. Man mår bra av att också umgås med andra och det är a och o att ha folk runt sig som peppar en.

Man ska inte skämmas för att man har en funktionsnedsättning och inte vara rädd för att ta kontakt med folk. Själv började jag med samtalsterapi i vuxen ålder, det har gett mig bättre självförtroende och självkänsla. Skäms inte för att söka professionell hjälp.”

Stina Österbro

  • Ålder: 44
  • Ort: Korsnäs
  • Familj: Mamma, två syskon och två katter.
  • Utbildning: Utbildad merkonom och tradenom, erfarenhetsexpertutbildning.
  • Jobbar som: Erfarenhetstalare inom psykisk ohälsa och funktionsnedsättning genom företaget Maskrosstina.
  • Hobbyer: Resor och att röra sig i naturen.

Text: Mikaela Remes ● Bild: Privat

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 02/2021.

Back to top of page