fbpx

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten

| Uppdaterad
Foto: Otto-Ville Väätäinen
  • Regi: Paavo Westerberg
  • I rollerna: Alexander Wendelin, Ulriikka Heikinheimo, Vuokko Hovatta, Robert Kock, Pia Runnakko, Cecilia Paul, Joachim Wigelius
  • Lilla Teatern i Helsingfors

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten baserar sig på Mark Haddons prisbelönta roman med samma namn. Simon Stephens dramatisering har vunnit pris på Broadway och West End, och pjäsen ses nu för första gången i Helsingfors.

I handlingens centrum finns 15-åriga huvudpersonen Christopher. Han kan räkna alla primtal till 7507 och känner till namnen på alla huvudstäder i hela världen. Men han kan inte äta mat som är gul eller brun. Han tycker inte om att umgås med andra människor men han besitter ett unikt perspektiv på världen och tillvaron – drag som i originalverket tolkats representera autismspektret.

Då Christopher börjar nysta upp det brutala mordet på grannens hund, blottläggs också förtigna familjehemligheter som tar honom på en resa genom normativa människors värld. Det blir ett vackert och känslosamt äventyr om livets under i en lekfull och visuell gestaltning.

Foto: Ilkka SaastamoinenArtikeln

har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 04/2021.

Back to top of page