fbpx

Sugen på sällskap? Fem tips för att hitta nya vänner

| Uppdaterad
Sugen på sällskap? Fem tips för att hitta nya vänner featured image

Känslor av ensamhet drabbar människor i olika livsskeden. Men hur får man nya vänner i sitt liv eller fördjupar befintliga relationer som vuxen? Läs expertens bästa tips!

1. Bli aktiv i något som du själv intresserar dig för

Ett bra sätt att möta nya människor i alla åldrar är att söka sig till en verksamhet som du tycker är intressant, som sång, måleri, möbeltapetsering… Det kan ske på Arbis eller i en församling. Att återuppta hobbyer är aktuellt för många i och med att samhället öppnat upp efter långvariga begränsningar under coronaviruspandemin.

Ett annat sätt att skapa kontakter är att engagera sig i frivilligarbete i en förening eller organisation. Verksamheten baserar sig ofta på att göra saker tillsammans till förmån för andra.

Den som trivs med det digitala kan för sin del knyta kontakter via diskussions- och andra forum på nätet.

2. Var nyfiken på andra människor

Många kan känna sig osäkra på hur närma sig nya människor. Ett bra knep är att flytta fokus bort från sig själv och vara nyfiken på andra på ett re­spektf­ullt sätt. Ofta tänker den osäkra mycket på hur hen själv uppfattas av andra. Överlag riktar vi lätt lampan för mycket på oss själva. Det kan man försöka släppa och istället rikta intresset mot andra och sin omgivning. Ofta leder det till en dialog.

3. Bryt isen med neutrala diskussions­ämnen

Med människor som man aldrig tidigare träffat kan det vara känsligt att genast ta upp ämnen som berör familj och jobb. Ett samtal kan bli till smidigare genom mer neutrala ämnen. Går man en kurs tillsammans kan man fråga den andra om erfarenheter av den sysslan. Har du sjungit i kör tidigare? Andra neutrala diskussionsämnen är tv-serier, filmer, mat, årstider – och naturligtvis vädret! Det är bra att försöka hålla en lättsam ton och känna efter hur djupa funderingar den nya bekanta vill ta upp.

4. Be en halvbekant hänga på

Om man lyckas skapa en kontaktyta med någon kan man bra samla mod till sig och fråga den andra på bio, en kaffe eller ut och äta på restaurang. Vi finländare är nog lite blyga och att föreslå en träff kan lätt kännas mycket stort. Det behöver inte vara så allvarligt! Också här kan det vara bra att tänka på det som känns bekvämt för en själv. Gillar man att räfsa löv på gården kan man fråga om den andra hänger med. En promenad med hunden, om båda eller den ena har hund, är också ett trevligt sätt att umgås.

5. Låt dig inte slås ner av ett ”nej tack”

Risken finns alltid att någon tackar nej, men man ska inte utgå ifrån att ett nej är definitivt.Kanske var den föreslagna dagen olämplig. Ofta kan tidtabellerna vara svåra att pussla ihop och någon annan tidpunkt fungerar bättre. Då följer man upp med ett nytt förslag. Dra alltså inte för långtgående slutsatser om det inte genast klaffar.

Tipsen bygger på en intervju med Pia Rosengård-Andersson, chef för avdelningen för familjer och relationer på Folkhälsan. 

Text: Eva Lamppu • Illustration: Shutterstock / NotionPic

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 04/2021.

Back to top of page