fbpx

SAMS sommardagar 2022

| Uppdaterad
En person tar en bild på Tammerfors ån från en bro.

SAMS sommardagar firades efter två års paus i Tammerfors 7-8.6. Till skillnad från tidigare år ordnades konferensen på Original Sokos Hotel Ilves i Tammerfors centrum. I evenemanget deltog ca 70 personer från olika organisationer runt om i Finland. Teman gemenskap, samarbete och inspiration uppfylldes solklart. En känsla av glädje och välmående strålade från deltagarna när de fick träffas fysiskt igen efter pandemin.

Text: Maj Ilola
Foton: Sofia Jernström

Dagarna började med anmälan där alla deltagare fick en namnlapp och en tygkasse med SAMS logo. Inne i kassen fanns några FUNK.-tidningar, juristernas visitkort, SAMS vänverksamhets broschyr och programbladet. Sedan fortsatte dagen med lunch i hotellets restaurang och med det första seminarieprogrammet.

Bild på moderatorn Anna Caldén framför publiken på SAMS sommardgara.

Seminariet började med presentationer deltagarna och de organisationer de representerade. Deltagarna hade på förhand skickat in presentationer om deras organisationer som lästes upp av moderatorn Anna Caldén, som jobbar som frivilligkoordinator för SAMS vänverksamhet i Österbotten.

Fick mycket inspiration och insikter via föreläsningar och workshopar. Underbart att få träffas fysiskt och få nya kontakter!

Kaj Kunnas håller föredrag på SAMS sommardagar 2022.

Det första anförandet hölls av ordbrukaren Kaj Kunnas, som kanske bättre är känd som sportjournalist. Kajs inlägg byggde på tre ord: gemenskap, samarbete och inspiration, som också var temat för dagarna. I sitt anförande tog Kaj också upp några av sina förebilder och dagens nästa talare blev en sådan för Kaj.

Svartvit bild på en bild av Christa Mickelsson med texten "Orden är borta och jag ör förlamad i halva min kropp".

Den nästa talaren var nämligen journalisten Christa Mickelsson, som fick en hjärnblödning för fem år sedan när hon var 33 år gammal. Hon förlorade förmågan att tala och blev förlamad på den högra sidan. Hon berättade om sjukhustiden då hon inte kunde kommunicera nästan alls och om rehabiliteringen. Hennes taltur gav hopp och mod om att man kan klara av vad som helst.

Inspirerande talare, möjlighet att nätverka, träffa gamla bekanta och lära känna nya människor som jobbar med motsvarande frågor.

Bild på en grupp människor som är på en guidad rundvandring i soliga Tammerfors.

Efter seminariet var det dags för lite kaffe och sedan drog det ut på guidad rundvandring i Tammerfors centrum för en grupp deltagare. En annan grupp åkte på guidad busstur med besök till Tammerforshuset och en tredje grupp gick till Saunaravintola Kuuma för att bada bastu och ta ett dopp i Pyhäjärvi.

Bild på Maj, Emelie, Jonas och Opri som skålar med bubbel.

På kvällen samlades vi för mingel och skål för SAMS vänverksamhet som fyller 20 år i år. Frivilligkoordinatorerna Emelie Möllerström och Anna Caldén berättade om verksamhetens historia, nutid och framtid samt visade den nya vänpars-videon som filmades på våren. Du kan se på videon här.

Bild på en deltagare som håller ett tal vid middagsbordet.

Vi fick också njuta av en tre rätters middag. Efter middagen uppträdde bandet The Gators och dansgolvet fylldes av fartfylld dans.

Bandet The Gators spelar på en scen och människor dansar i förgrunden.

Nästa morgon fortsatte programmet med tre parallellprogram: yinyoga, workshop om kommunikation och ledarskap samt workshop om nya aktiviteter i verksamheten. Yinyogan ordnades på Om Yoga-skolan och deltagarna såg väldigt avslappnade och glada ut efteråt. Medie- och kommunikationsföretagaren Jens Berg drog workshopen om kommunikation och ledarskap och mångfaldsexperten Malin Gustavsson drog workshopen Nya aktiviteter i verksamheten.

Deltagare som yogar i en yogasal.

Det sista programmet på sommardagarna var ett seminarium. Det började med Malin Gustavssons inlägg om att öka samarbete mellan verksamheter. Under Malins anförande fick deltagarna även svara på frågor på tjänsten Menti och vi kom fram till att majoriteten av oss kände att de tillhörde en minoritet och att de känt obekvämhet om saken på grund av andras bemötande. Malin uppmuntrade oss att arbeta med inkludering och reflektera kring normer.

Malin Gustavsson håller anförande på SAMS sommardagar 2022.

Vi hade äran att som sista talaren ha Världens Bästa Hjärnskadepatient Robson Lindberg. Robson fick en hjärnblödning till följd av tackling i en ishockeymatch 2016. Läkarna gav honom ingen hopp om att kunna fortsätta arbeta och idrotta, vilket var hans stora passion i livet, men han bestämde sig att visa dem att de hade fel. Därifrån började en lång kamp mot att bli världens bästa hjärnskadepatient.

Robson Lindberg håller anförande på SAMS sommardagar 2022.

Robson haltade lite när han gick in på scenen och han berättade att det berodde på att han på veckoslutet innan hade deltagit på Ironman-triathlontävlingen i Tyskland, som innebär 3,9 km simning, 180,2 km cykling och 42,2 km löpning. Det tycker jag är värt en applåd. Och så är också alla som medverkade i att göra SAMS sommardagar till vad det var.

En deltagare tar en selfie med Robson Linberg.

Back to top of page