fbpx

Yvonne Flygar och Project Liv vill återse försvunna leenden

| Uppdaterad
Föreningshjälten Yvonne Flygar, Project Liv.

Project Liv vill pigga upp tillvaron för långtidssjuka barn och deras familjer genom roligare sjukhusmiljöer och uppfyllda drömmar. Yvonne Flygar sökte jobb hos föreningen efter att hon själv fått hjälp.

Vad är Project Liv?

– Project Liv är en förening som grundades 2014 på initiativ av Nina Brännkärr-Friberg, mamma till ett barn som insjuknade i leukemi, men som i dag är friskt. Hon hade en dröm och en vision om gladare sjukhusmiljöer, överraskningar och något att se fram emot. Föreningens syfte är att barn ska få uppleva glädje och trygghet, och att både hemmet och sjukhusmiljön ska vara fyllda av färger och former. Målgruppen är långtidssjuka barn och deras familjer, familjer med långtidssjuka föräldrar, oberoende av diagnos, språk eller ekonomisk situation. Familjerna som får hjälp av föreningen nomineras av sjukhuspersonalen.

Hur jobbar ni?

– En av Project Livs hjärtefrågor är drömdagar som går ut på att uppfylla önskningar. Det är endera det sjuka barnet, syskonen, hela familjen eller de trötta föräldrarna som kan få en dröm uppfylld. Programmet kan till exempel vara träff med en idol, besök i en djurpark eller att bekanta sig med sitt drömyrke. Det kan ge mycket kraft, hopp och hjälpa hela familjen i tillfriskningsprocessen. 

Hur kom du själv med i föreningen?

– År 2019 blev vår familj nominerad till en drömdag. Det gav mig lyckotårar. Tanken om att få komma bort från vardagen, släppa alla tankar om sjukdomar och sjukhus var underbar. Det blev en resa till Kolmården i Sverige och barnen talar ofta om resan än i dag. Resan blev otroligt värdefull för oss och jag började drömma om att en dag få jobba för Project Liv.

Hur ser verksamheten ut i praktiken?

– Föreningen har en heltidsanställd och fyra deltidsanställda, varav en är projektkoordinator för Åboland och jag för Nyland. Vi fungerar som spindeln i nätet mellan donatorer och hjälpbehövande. Förutom drömdagar handlar verksamheten om att göra sjukhusvistelserna och vårdkedjan gladare, trevligare och färggrannare. Till exempel piggar vi upp ett tråkigt sjukhusutrymme. Barn som tvingas fira sin födelsedag på sjukhus får ett så kallat partypack, en tygkasse med bland annat festflaggor och ballonger. Föreningen delar också ut tonårskit, prematurkit och föräldrakit, stöder familjer med samtalshjälp och ger synlighet åt diagnoser på sociala medier. Vi hjälper familjer att hitta andra med samma diagnos och som förstår vad man går igenom. 

Vad hoppas ni uppnå?

– Att få visa en familj att de inte är ensamma. Att vi finns här för dem och vet vad de går igenom. Det är det som gör Project liv annorlunda. Lokal närvaro är a och o för att skapa ett tätt samarbete med vården. Project Liv samarbetar med sjukhusen i Österbotten, Finlands fem universitetssjukhus och även många mindre sjukhus, också på Åland och i Lappland. Vi har också samarbetat över landsgränserna, och kan tänka fortsätta utvidga i framtiden.

Hur kan den som vill stödja föreningen?

– Föreningen får understöd från stiftelser, företag och organisationer, men även genom insamlingar, försäljning av produkter och etiska gåvokort. Du, din skola eller arbetsplats är välkomna att göra en praktisk insats för Project Liv, till exempel genom att bidra med din kunskap eller ge transporthjälp. Det går också att ta kontakt då man ser ett behov hos någon som skulle behöva uppmuntran. Föreningen kan då till exempel donera ett överraskningspaket åt familjen.

Project Liv hjälper familjer med långstidssjuka barn.

Project Liv hjälper familjer med långstidssjuka barn.

 

Yvonne Flygar

  • Ålder: 38 år.
  • Hemort: Sjundeå.
  • Yrke: Projektkoordinator vid Project Liv i Nyland, förälder till fem barn med långtidssjukdom.
  • Utbildning: Reseguide, väktare och nästan färdig närvårdare.
  • Hobbyer: Filmer och serier, läsning, pyssel och promenader i naturen med hundarna. Är också handbollsmamma.
  • Motto: Var inte ängslig! Jag klarar mig alltid.

Text & bild: Monica Björkell

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 1/2023.

Back to top of page