fbpx

Stefan Baumgartner krävde svar på sina taxiproblem i media – vad hände sen?

| Uppdaterad
Stefan Baumgartner.

Färdtjänsten i Lovisa gjorde Stefan Baumgartners vardag så besvärlig att han bestämde sig för att påtala problematiken i media. Han skrev insändare i Nya Östis och Svenska Yle rapporterade om läget med taxiskjutsarna. Men hur gick det sen?

Vad är det som försvårar din vardag?

Sedan Taksi Helsinki tog över färdtjänsten I Östra Nyland i september har systemet inte fungerat. I december dök bara 3 av 24 beställda bilar upp.

Tidigare så var det rena rama paradiset. Taxichauffören kom alltid punktligt och körde dit jag ville. Nu då jag ska till gymmet och till butiken behövs tre taxin; bilen får inte bli och vänta.

Om färdtjänsten uteblivit har jag beställt en vanlig taxi, och sedan fått resan ersatt. Men ingen ersätter telefonavgiften. Det kan också ta över en timme extra att få allting skött.

Taxi Helsinki anser dessutom att en beställd resa är en körd resa, även om bilen inte skulle dyka upp.

Har synligheten i media hjälpt?

Det är oklart. I januari var det ändå bara två av 24 beställda bilar som inte dök upp.

Men de frågor jag ställt i media har inte besvarats. För några månader sedan var jag i kontakt med högt uppsatta personer, men ingen tar ansvar. Det verkar inte finnas intresse för saken.

Jag är bara en av de berörda. Det finns dussintals andra här i Lovisa som inte yttrar sig. De kan inte, de vill inte eller de vågar inte. Jag har själv påtagit mig rollen som språkrör för de andra också.

Jag kommer ändå inte att ge upp, jag hade nyligen en ny insändare i tidningen. Man måste kunna protestera om något är fel, i synnerhet när det rör sig om människor.

Vilken är din hälsning till de lokala beslutsfattarna?

Chaufförerna har jag absolut inget att klaga på, de har skött sig mycket mycket bra.

Men det nuvarande taxisystemet är inte gjort för en liten stad som Lovisa. Skulle de ha haft en rullstolsburen planerare då taxireformen utreddes skulle det inte ha gått så här snett.

Ni borde lägga er in I grundproblematiken och försöka förstå vad dålig planering åstadkommer särskilt för äldre människor som inte kan röra sig.

Kommer det en taxi eller kommer det inte en taxi, det är otrevligt då man aldrig vet. Det går inte att ha det på det här sättet.

Text: Ida Ekholm  Bild: Privat

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 1/2023.

Back to top of page