fbpx

Tiktok-ekonomisten Anni Marttinen går mot strömmen

| Uppdaterad
Anni Marttinen.

Föreställ dig en ekonom. Tänker du på en allvarsam herre i grå kostym som talar om nedskärningar? Så kan det ofta se ut. När SOSTE:s chefsekonom Anni Marttinen sätter sig bredvid sina kollegor tv-soffan iförd i leopardjacka är hon bokstavligen en färgklick. Hon har också tankar som skiljer sig från mängden: att människors välmående är viktigare än tillväxt och att ekonomins uppgift är att skydda miljön och utsatta grupper.

Har du också hört påståendet om att vi måste skjuta fram klimatåtgärderna, eftersom vår ekonomi inte klarar av dem? I verkligheten är den bästa tiden att bekämpa klimatförändringen just nu.

Så här inleder den självutnämnda Tiktok-ekonomisten Anni Marttinen ett förklarande inlägg om varför klimatkrisen är ett hot mot ekonomin. Målet med hennes innehåll på sociala medier, som kan nå upp till 50 000 personer, är att ifrågasätta hur vi talar om ekonomi. 

Marttinen har blivit känd som Finlands första feministiska ekonom. 

En av frontfigurerna för feministisk ekonomi var politikern och aktivisten Marilyn Waring från Nya Zeeland, som på 1980-talet skrev om hur samhället inte erkänner att ekonomin gynnas av omsorg, som utförs gratis och ofta faller på kvinnor. Den feministiska ekonomin utmanar tanken om att tillväxt alltid ska prioriteras. Viktigt vore att avlägsna det som hindrar människor från att uppnå välfärd och frihet, anser man. Satsningar på hälsotjänsterna borde allt tydligare ses som investeringar.

Vinklat, ja, med Marttinen påminner att ekonomin aldrig är fri från värderingar. 

– Jag blir ofta uppläxad på sociala medier och folk undrar om jag gått min utbildning på Hogwarts. Men många gläder sig över en ekonom som presenterar en alternativ syn och prioriterar hälsa och social trygghet, säger hon. 

Som barn var Marttinen nyfiken på det mesta. Under en gymnasiekurs i statskunskap insåg hon att ekonomi har att göra med allt i samhället. När hon började studera nationalekonomi på Tammerfors universitet förbryllades hon av att få verkade intresserade sig för hur kön, funktionsförmåga, etnicitet och socioekonomisk ställning kan påverka en människas ekonomiska möjligheter. 

Men hon hittade likasinnade i Frankfurt, då hon fick jobb på Europeiska centralbanken år 2017. Där träffade Marttinen ekonomer som gärna diskuterade alternativa tankesätt som beaktade klimatet och samhällsstrukturer.

De här diskussionerna behövs i Finland, tänkte hon, och bestämde sig för att starta debatt på sociala medier. Den inhemska somepublikens introduktion till feministisk politik gick inte helt som hon tänkt sig.

– Det sket sig, milt sagt. När jag inledde diskussionen på Twitter avvisades jag totalt av professorer från Helsingfors universitet och ledande experter vid olika institutioner. De tyckte det här var nonsens. 

Marttinen, som vant sig vid de centraleuropeiska ekonomistkretsarnas öppna och filosoferande debatt, överraskades totalt. 

– Sättet som experterna försvarade vårt rådande synsätt hade nästan religiösa drag. Neoklassisk nationalekonomi är den enda rätta och alla som motsätter sig den säljer ormolja, suckar hon.

Anni Marttinen går på en gata i Helsingfors.

Alla borde få snacka ekonomi

Som chefsekonom vid social- och hälsovårdsaktörernas paraplyorganisation SOSTE har Anni Marttinen varit med om att forma vägkartan mot så kallad välfärdsekonomi, en ekonomisk modell som placerar människans och miljöns välmående i centrum. 

– En människa ska ha råd med förnödenheter och kan inte tvingas leva i fattigdom. Det är det minsta ett välfärdssamhälle ska kunna erbjuda, beskriver Marttinen.

Under föregående regering togs flera steg i rätt riktning. Nu befarar Marttinen en återgång till traditionell liberalistisk finanspolitik. Hon är skeptisk till regeringen Orpos planerade nedskärningar, som hon inte alls betraktar som nödvändiga.

– Om vi satsade på att få in mer skatteintäkter skulle vi undvika allt detta. Exempelvis att beskatta förmögenhet på över 100 000 euro skulle enligt beräkningar inbringa 100 miljoner euro. Också genom att beskatta utdelningar från onoterade bolag kunde staten kassera in 400 miljoner euro, börjar hon räkna upp. 

Åtgärderna som ska få arbetslösa att sysselsätta sig till följd av minskade bidrag tror hon inte heller på. 

– Extremt få är frivilligt arbetslösa. Arbete ger gemenskapskänsla och meningsfullhet, medan arbetslöshet orsakar hemsk stress. I värsta fall leder en försvårad situation till utslagning och depression, vilket försämrar arbetsförmågan ytterligare. 

Alla borde få ta del av den ekonomiska debatten, tycker Anni Marttinen. Därför har hon i höst börjat sprida sin kunskap på ett nytt sätt, genom kurser. Den första kursen riktades till alla som vill förstå sig på ekonomi, men som inte har studerat ämnet. Bland deltagarna fanns allt från organisationsledare till influencers, lärare och pensionärer. 

– Att många av oss saknar ekonomiska kunskaper är samhällets fel, inte individernas. Jag vill hjälpa människor förstå grunderna, men också redogöra för vilka nyliberala myter som presenteras för oss som objektiva sanningar.

Marttinen hoppas att informationen ska få människor att oftare ge sig in i ekonomiska diskussioner och inte förvillas av populistiska påståenden.

– Kunskap ger självsäkerhet och en känsla av att man har kontroll över sitt liv. Den hjälper till att avgöra hur vi ska rösta i val och hur man talar om pengar exempelvis med barn. 

Omöjligt att låtsas åtta timmar om dagen

Förutom sociala medier är Marttinen ett bekant ansikte i tv. Hon kör på sin kännspaka stil också på jobbet och hoppas kunna bredda människors uppfattning om hur en expert ser ut.

Då hon fortfarande var ny inom finanskretsarna noterade hon att de flesta ekonomer såg nästan identiska ut, som om de kom från en fabrik. 

– Det är inget för mig, tänkte jag. Min personlighet är en jättestor del av mig, det är omöjligt att gömma den. Måste man låtsas vara något annat än man är åtta timmar om dagen bränner man ut sig i längden. Om arbetsgivarna inte vill ha mig som jag är kan jag lika gärna byta yrke.

Marttinen är van vid att sitta i debattprogrammens tv-soffa tillsammans med äldre män i grå kostymer. Hon tilldelas ofta rollen som den kvinnliga debattören vars uppgift är att balansera debatten med mjukare perspektiv. 

Även om kvinnliga ekonomer på senare tid tagit mer plats i debatten upplever Marttinen att det inte betytt att mjuka värden inom finansvärlden blivit vanligare. Den ensamma kampen mot väderkvarnar känns tidvis tung. 

– När meddebattörerna sitter och dunkar varandra i ryggen skulle det vara skönt att ibland ha sällskap av en likasinnad. 

På sina sociala medier delar Marttinen med sig åsikter, glädjeämnen och motgångar, och lägger upp videor på dansträningar.

– Många undrar hur jag vågar dela dansvideor. Tänk om någon framtida arbetsgivare ser dem? Men mitt budskap till arbetsgivarna är att ha öppet sinne, alla anställda är inte lika. 

Synligheten har också sin skuggsida. Tidvis fylls Marttinens kanaler av hatiska kommentarer, som till och med ibland måste polisanmälas. 

– Skulle jag påstå att jag aldrig tar illa upp skulle jag ljuga. Samtidigt är det ganska roligt att folk blir upprörda över att jag har en leopardmönstrad kavaj på tv. Det är ett otroligt slöseri med energi.

Anni Marttinen framför en spegel.

”Viktigt att ta hand om dig själv”

Vid sidan av dagsjobbet, sociala medier och kurser är Marttinen även skribent och föreläsare och har podden Feministinen talous tillsammans med filosofen Maria Mäkynen. Med så många järn i elden för en bättre värld måste hon komma ihåg att ta hand om sitt eget välbefinnande. Yoga, meditation, skogspromenader och bubbelbad hjälper henne att hitta lugnet i vardagen. 

Ett liv utan alkohol har också gett henne extra energi. När Marttinen blev nykter för ett halvår sedan kändes det som om hela världen ljusnade. 

– Jag har en bakgrund av depression och ångest, och dessutom adhd. Det går inte så bra ihop med alkohol. Nu upplever jag mindre ångest, är inte längre melankolisk och har blivit av med min migrän. 

Partyfredagar har omvandlats till gymkvällar med maken och hon känner sig utvilad efter helgerna. 

– Tidigare drömde jag om saker som jag ville göra om helgerna, som att besöka vintagebutiker i Karis och ta skogspromenader i Borgå. I stället satt jag ofta hemma på lördagsmorgnarna, trött med migrän. Min nya livsstil har gett mig många fler timmar i veckan.

Energi och goda sittmuskler behövs när Marttinen nästa år börjar skriva sin avhandling där hon utforskar en makromodell för europeisk ekonomi som beaktar miljön. 

– Nu vill jag koncentrera mig på att forska och skriva böcker, vara en del av förändringen på ett konkret sätt. Det hoppas jag en dag kan leda till att jag får konsultera världsledare i hur de kan driva välfärdsekonomin framåt

Anni Marttinen

  • Ålder: 31.
  • Hemort: Helsingfors.
  • Utbildning: Magister i ekonomi.
  • Jobb: Chefsekonom vid SOSTE.
  • Familj: Maken Markus, hunden Tove och familjetillökning nästa vår.
  • Känd som: Influencer på sociala medier, snackar ekonomi på Instagram och Tiktok.
  • Aktuell med: Boksläpp i början av 2024.

Text: Mikaela Remes | Foto: Niklas Gerkman

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 3/2023.

Back to top of page