fbpx

Nyhetsbrev 03/2023: Årets frivillig 2023, höstmöte, nytt nummer av FUNK.

| Uppdaterad
Nyhetsbrev 03/2023: Årets frivillig 2023, höstmöte, nytt nummer av FUNK. featured image

SAMS nyhetsbrev utkommer fyra gånger i året och innehåller aktuell information om SAMS verksamheter juridiskt ombud och vänverksamheten, bidragsutdelningen och tidningen Funktionsrätt i samarbete (FUNK.) samt nyheter från funktionshinderfältet.


Årets frivillig 2023

SAMS vänverksamhet utnämner varje år en person som årets frivillig. Vi gör det för att lyfta upp våra frivilliga och det värdefulla uppdrag de har. Vi nominerar också personen vi valt för att bli hela Finlands Årets frivillig. I år utnämnde vi Conny Wiik från Nykarleby till Årets frivillig 2023. Genom sitt orubbliga och outtröttliga engagemang i sitt frivilliguppdrag är Conny en förebild för andra.

Rösta på Finlands Årets frivillig här senast 31.10.2023. | Läs mera om Conny här.


Illustrationsbild på ett lönnlöv.
SAMS höstmöte 14.11.2023

Välkommen på SAMS höstmöte tisdagen 14.11 kl. 12.15-16 i Helsingfors! Mötet hålls i Helsingfors i SOSTEs möteslokaler. Man kan också delta på mötet på distans. På mötet behandlas de i förbundets stadgar nämnda ärenden, bland annat fastställs verksamhetsplan, budget och styrelse för år 2024.

Läs mera och anmäl dig här.

Gemensam kampanj inför EU-valet

SAMS och dess medlemsförbund kommer att ha en gemensam kampanj inför Europaparlamentsvalet i juni 2024. SAMS och medlemsförbunden har arbetat fram valteser, som publiceras inom kort på SAMS webb och sociala medier. Inom ramarna för kampanjen kommer SAMS tillsammans med medlemsförbunden ordna ett evenemang på Helsingfors centrumbibliotek Ode den 14 maj 2024.


Inspelning av Frukostsnack om funktionshinder: Ålderdomen och funktionsnedsättning

Inspelning av Frukostsnack om funktionshinder: Ålderdomen och funktionsnedsättning finns nu tillgänglig på SAMS YouTube-kanal. På frukostsnacket diskuterade vi ålderdomen och funktionsnedsättning. Åldrandet kan medföra nya utmaningar på grund av bland annat förändringar i funktionsförmågan och behovet av tjänster. Hur kan vi främja välmående och vad innebär ett gott åldrande för en person med funktionsnedsättning? Diskussionen inleddes av Fredrica Nyqvist, Äldre universitetslektor i socialpolitik vid Åbo Akademi, och Karin Cederlöf, jurist. Diskussionen modererades av SAMS juridiska ombud Marica Nordman.

Se på inspelningen här.


Funktionsrättsseminarium 2023

SAMS jurister ordnande sitt årliga Funktionsrättseminarium den 5 oktober i Vasa och på distans. Årets tema var den nya funktionshinderservicelagen som träder i kraft 1 januari 2025. Funktionshinderservicelagen är ett tema som intresserade många – över 120 personer deltog i årets seminarium!  Årets seminarium samlade en mångsidig deltagarskara med allt från anställda i välfärdsområden och forskare till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

Läs mera om seminariet här.


SAMS jurist Marica Nordman blir tjänsteledig

SAMS jurist Marica Nordman kommer att bli tjänsteledig i cirka ett år från och med 6.11.2023, för att hon har fått en tjänst på jutitieministeriet. Marica kan kontaktas fram till hennes sista arbetsdag, som är den 2.11. En vikarierande jurist kommer att anställas snarast möjligt och om detta meddelas på SAMS webb och sociala medier.

Lillajulsmiddag i Helsingfors 23.11.2023

Välkommen på SAMS vänverksamhets lillajulsmiddag torsdagen 23.11 kl. 17.30-20.30 på restaurang Pjazza i Helsingfors! I år ordnar vi en lillajulsmiddag istället för den tradionella julfesten till SAMS vänner. Vi bjuder på en tre-rätters-middag och musikprogram i den stämningsfulla italienska restaurangen Pjazza. Evenemanget riktar sig till vänner och frivilliga inom SAMS vänverksamhet.

Läs mera och anmäl dig här.


Chillkväll i Vasa 28.11.2023

Varmt välkommen med på Chillkväll i Vasa tisdagen 28.11 kl. 17-19! Vi får besök av Veronica Andersson som arbetar som koordinator för läsombudsverksamheten på LL-center. Hon kommer att läsa noveller ur den nya lättlästa boken Bultande hjärtan. Den är skriven av kända finlandssvenska författare. Under kvällen njuter vi av trevlig samvaro, äter något gott och chillar tillsammans. Kvällen riktar sig till vänpar, frivilliga och till de som är intresserade av SAMS vänverksamhet.

Läs mera och anmäl dig här.


Julfest i Vasa 7.12.2023

Varmt välkommen på SAMS vänverksamhets julfest torsdagen 7.12 kl. 18-21 på restaurang Villa Sandviken i Vasa! Vi kommer att få njuta av en julig tre-rätters-middag och musikprogram – allt detta i den stämningsfulla restaurangen Villa Sandviken, som bär på en inspirerande historia. Julfesten riktar sig till aktiva vänner och frivilliga inom SAMS vänverksamhet.

Läs mera och anmäl dig här.


Dela vår kampanj!

Vi har lanserat en ny kampanj, för att lyfta fram fördelar med att ha ett frivilliguppdrag. I tre korta filmer får vi följa med tre vänpar på deras träffar och se vad de lärt sig under sitt frivilliguppdrag. Som frivillig får du en möjlighet att göra något meningsfullt, påverka, lära dig nytt, få nya erfarenheter, höra till en gemenskap, få en bättre förståelse för olikheter och mycket mer! Se på videorna och dela kampanjen på sociala medier genom att trycka på länkarna nedanför.

Facebook | Instagram | TikTok | YouTube


Kommunikatioskanalerna har ändrats

Vi har övergått från att skicka nyhetsbrev per mejl till att kommunicera via en WhatsApp Community. Alla som är med i SAMS vänverksamhet är välkomna till Communityn. Om du vill bli tillagd, vänligen kontakta koordinatorerna.

FUNK. 03/2023 – ord och uttryck

Nu har hösten kört igång på riktigt och ett nytt nummer av FUNK. har förhoppningsvis hittat till din postlåda – här kommer den också digitalt.

I det här numret ger vi oss ut på upptäcktsfärd i språkets värld – vi tittar på ord och uttryck, och reflekterar kring vem som har rätt att bestämma hur vi benämner och talar om olika grupper i samhället.

I personporträttet berättar SOSTE:s chefsekonom Anni Marttinen om varför hon tycker att alla borde ha grundläggande kunskaper i ekonomi. Läs också om synpunkter kring det nya regeringsprogrammet och hur vardagen i krigshärjade Ukraina fortsättningsvis är svår för personer med funktionsnedsättning.

Läs tidningen här.

Nästa ansökningstid för bidrag närmar sig! Ansökningstiden är 1-30.11.2023. Du kan ansöka om bidrag för verksamhet och projekt inom social- och hälsovårdsområdet för år 2024. Läs mera om bidragen här.

Här är några viktiga datum för bidragssökande och -mottagare att komma ihåg:

31.3.2024: Redovisning av bidrag för år 2023, redovisning sker via ett elektronisk formulär, länken till formuläret skickades i mejlet om beviljat bidrag.

Enkät om motionsträning till personer med funktionsnedsättning, hjälp oss att utveckla lokala idrottsaktiviteter!

Idrottsvetenskapliga sällskapet i Finland (ISF) och Finlands Paralympiska Kommitté utreder i vilken mån personer med funktionsnedsättning sysslar med motionsträning och idrott i Finland. Genom att svara på deras enkät hjälper du dem att utveckla klubbarnas, föreningarnas och kommunernas arbete för anpassad fysisk aktivitet. Enkäten är öppen fram till den 15.11.2023. Det tar högst 15 minuter att svara på enkäten. Bland alla dem som svarat på enkäten lottar de ut fem presentkort på 50 euro till S-kedjan. I slutet av enkäten finns en separat länk som du kan klicka på för att komma till utlottningsblanketten. Om du vinner, får du ett personligt meddelande om detta under december månad.

Svara på enkäten här.


Enkät om förståeligt språk i lagtexter

Forskningsprojektet Att förstå författningsspråk genomför en enkät om erfarenheter av att läsa lagtext, som har beställts av statsrådets kansli och som genomförs av Institutet för de inhemska språken med samarbetspartner. Genom enkäten kartläggs hur läsare förstår svenskspråkig lagtext. Resultaten används för att utveckla lagspråket. Att svara på enkäten tar cirka 15–20 minuter och du som svarar är anonym.

Svara på enkäten här innan den 12 november.


Läs mera om vad som är på gång inom SAMS medlemsförbund genom att trycka på logorna under.

FDUVs logo.   Svenska hörselförbundets logo.   

Back to top of page