fbpx

Givande och viktiga diskussioner i nordiska funktionshinderrådet

| Uppdaterad
Givande och viktiga diskussioner i nordiska funktionshinderrådet featured image

I medlet av oktober deltog Anna Caldén, koordinator för SAMS vänverksamhet, som SAMS representant i det nordiska funktionshinderrådets möte i Malmö. Det nordiska funktionshinderrådet är Nordiska ministerrådets (regeringssamarbetets) rådgivande organ om funktionshindersfrågor.

Ett av temana för mötet denna gång var artikel 27 i FN:s funktionshinderkonvention som handlar om arbete och sysselsättning. Det är en utmanande situation på arbetsmarknaden för många med funktionsnedsättning idag, hur löser vi det? Ett annat tema som diskuterades var ekonomi och hur eventuella nedskärningar påverkar funktionsnedsattas rätt till utkomst. En stor del av personer med funktionsnedsättning lever i fattigdom.

”Det är givande och viktigt att diskutera aktuella frågor tillsammans med de andra nordiska länderna” säger Anna. På det här sättet kan vi lära oss av varandra och samtidigt stöda varandra. Under mötena går vi alltid igenom vad som har hänt inom den funktionshinderpolitiska utvecklingen i respektive land sedan sist. I år är det Sverige som håller i ordförandeklubban, nästa år 2025 är det Finlands tur.

Det är givande och viktigt att diskutera aktuella frågor tillsammans med de andra nordiska länderna.

Då det nordiska funktionshinderrådet har möte är det vanligt att det i samband med mötet ordnas något seminarium om ett aktuellt tema, således även denna gång. Webbinariet behandlade de olika initiativ som görs för att öka sysselsättningen för personer med funktionsnedsättning. För att nämna ett par exempel: i Stockholms stad finns insatsen Bron som underlättar för unga vuxna att gå från anpassad gymnasieskola till arbete och fortsatta studier. I Finland har projektet Easy Steps towards Working Life haft som mål att skapa nya arbeten för personer med funktionsnedsättning. Här har samarbetet med företag haft en avgörande roll.

Anna berättar att hon fick äran att vara en av panelisterna i webbinbariet och valde att lyfta upp möjligheterna med hybridarbete som ett sätt att inkludera personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden.

”Jag ser fram emot nästa års program då det är Finland som är ordförandeland” avslutar Anna.  

Back to top of page