fbpx

”Titta? -Jag är ju blind!”

| Uppdaterad
Lasse och Eira Palin-Lehtinen
Lasse och Eira Palin-Lehtinen
Lasse och Eira Palin-Lehtinen

Eira Palin-Lehtinen är en glad, nyfiken och framåtriktad människa som också har en synnedsättning. Livet med synskadan berättade hon om tillsammans med sin man Lasse förra veckan. Paret hade inga problem med att flika in små pikar mot varandra i en kärvänlig anda. De var en harmonisk syn där de satt på verandan på Luckan i centrala Helsingfors och avslappnade berättade om livet.

Ur Lasses perspektiv har sjukdomen gjort Eira starkare som människa, ur Eiras perspektiv har den inte gjort det. Uppskattning och klädsam blygsamhet satte prägeln för pratet i det till bristningsgränsen fyllda rummet. Många hade fattat intresse, många av de som satt i publiken hade själva någon synnedsättning.

Eira har upptäckt olika digitala stödmedel som finns till förfogande, och halvt skämtsamt kallar hon apple-grundaren Steve Jobs sin bästa vän. Hon uppskattar pinkodfria appar som Helsingfors trafikverks app, Taxi Helsinki, Flightradar 24 och hjälpmedlet VoiceOver.

Lasse ger ett exempel på ett typiskt replikskifte hos Lehtinens.

Lasse: Titta! (när han vill påkalla Eiras uppmärksamhet)

Eira: Titta? Jag är blind!

Och det är, något tillspetsat, det nya normala för Eira som hon uttrycker det. Eira Palin-Lehtinen fick gradvis ”usel” närsyn på en resa till Madeira. Hennes makula degenererades. Makula är en liten fläck baktill på ögat som krävs för skarpsynen.

Kvällen var ett kombinerat arrangemang mellan SAMS vänverksamhet, FSS och Marthaförbundet som bjöd på mat.

Back to top of page