fbpx

Svenska Yle får FSS tillgänglighetspris

Svenska Yle får FSS tillgänglighetspris featured image

Pressmeddelande 12.11

Svenska YLE får det tredje tillgänglighetspriset som Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf (FSS) delar ut. Utmärkelsen tilldelas instanser som gjort goda gärningar för synskadade personer.

Motiveringen lyder att Svenska Yle arbetat strategiskt och målmedvetet för att förbättra tillgängligheten för synskadade. Tillgänglighetssatsningar har gjorts bland annat i form av syntolkning av bilder som förekommer i samband med texter på Svenska Yles sidor, utveckling av röststyrda appar och Yle Arenans syntolkade tv-serier.

– När vi tänker på synsinnet finns det i Finland ungefär 50 000 personer med synskada och runt 170 000 personer med synsvaghet. Det är många som har nytta av tillgängliga tjänster och produkter, säger FSS styrelseordförande Gunilla Löfman.

Mårten Seiplax, produktägare för Svenska.yle.fi, ser tillgänglighetstänkandet som en naturlig och självklar del av utvecklingsarbetet. Han menar att då tillgänglighetstänket ingår i vardagen innebär det inte en belastning och gör innehållet bättre på sätt man kanske inte ens tänker på.

– Semantik är grundplåten för bra tillgänglighet. På den byggs dessutom massor med annan funktionalitet så som hittbarhet via sökmotorer eller grunddata för rösthögtalare, konstaterar Seiplax.

Svenska Yle tar tillgängligheten i beaktande redan i utvecklingsskedet av tjänster. Bland annat genom automatiska test, råd från experter, kunskap inom utvecklingsgrupper och genom test med användare formas produkter möjligast användarvänliga. Mattias Erkkilä, plattformsstrateg vid Svenska Yle, har hand om ett pågående projekt där användargrupper involverats.

– Som bäst utvecklar vi vår röststyrda Prata med Svenska Yle-tjänst, som finns på Google Assistant. Användartesterna gjordes i samarbete med Finlands Svenska Synskadade och Svenska Pensionärsförbundet, berättar Erkkilä.

– Röststyrda användargränssnitt är väldigt spännande då det är lika för alla – den som kockar i köket, den som har nedsatt syn eller den som har svårt att styra med mus eller tangentbord, förklarar Seiplax.

Tidigare har tillgänglighetspriset utdelats till Wasa Teater och Ekenäs idrottsförening r.f. Det är första gången FSS prisbelönar en riksomfattande instans och Gunilla Löfman understryker hur värdefullt samarbetet mellan olika grupper är för att slutresultatet ska tjäna alla parter möjligast bra.

– Svenska Yle når en stor publik i hela Finland och det gläder oss att de tar sitt uppdrag på allvar och jobbar för ett mångsidigt och omfattande utbud för alla på lika villkor. Trots att vi är en synskadeorganisation uppskattar vi att Svenska Yle beaktar hela spektret av funktionsnedsättningar i sitt tillgänglighetstänkande, säger Löfman.

Tilläggsuppgifter:

FSS styrelseordförande Gunilla Löfman, tel. 040 095 0446

FSS kommunikationschef Camilla Blomstedt, tel. 044 712 3013, camilla.blomstedt@fss.fi

Back to top of page