fbpx

Chefredaktörens ord – FUNK 02/2021: Vi har alla rätt att må bra

| Uppdaterad
Mikaela Remes, FUNK.:s chefredaktör.

Hej FUNK.-läsare, när har du senast stannat upp för att begrunda hur du mår?

Vår vardag bjuder på så mycket brus och brådska att vi inte alltid hinner fundera på hur vi borde besvara den frågan.

När vi mår bra kan vi glädjas åt både våra egna och andras framgångar. Vi kan tysta ner vår inre kritiker och sitter inte konstant och jämför oss med andra. Men ibland märker vi inte ens hur ångesten kommer krypande, när vi börjar känna oss frånvarande och ser mest det negativa.

Traditionellt har psykisk hälsa betraktats som en privat angelägenhet. Men i sommarnumret av FUNK. vill vi lyfta fram att det är en mänsklig rättighet att få uppleva välbefinnande. Var och en av oss ska kunna säga att den mår bra.

Forskning visar att funktionshinder ökar risken för försämrat mående. Att ständigt utsättas för vardagsproblematik, brist på service och känna sig förbisedd kan vara som vattentortyr, där känslan av påfrestning så småningom växer. Det kan sluta med att man går omkring med en hel del bagage, så att merparten av ens energi går åt till att helt enkelt existera.

Det krävs en ihärdig kamp för att ändra på samhälleliga attityder kring rätten till delaktighet och därigenom välbefinnande, och åtgärder på dessa fronter kan vara långsamma och hamna i byråkratins spindelnät.

Men ibland är de bästa påverkningsmöjligheterna lokala: vi kan börja med den egna omgivningen och kasta ett kritiskt öga på vår närmiljö för att se om vi hittar faktorer som hindrar alla från att vara med.

Finns det mångfald i bakgrund och funktionsförmåga på vår arbetsplats, på skolan eller i våra hobbyer? Om inte, vad kan det bero på och hur kunde man locka med nya ansikten? Lyckas vi identifiera vad vi kunde göra bättre för att välkomna olika slags människor bidrar vi till att fler får uppleva gemenskap, vilket i sin tur ger välmående.

Det här kan vara bra att hålla i minnet när vi bläddrar bland kommunalvalskandidaternas vallöften. Rätten att vara en välmående kommuninvånare är även en fråga som funktionshinderförbundens gemensamma kampanj #EnKommunFörAlla understyrker. Så hur kommer din kandidat att se till att alla verkligen känner att de uppskattas av sin kommun?

När jag tidigare i våras skrev min hälsning för numret om demokrati trodde jag att vi redan skulle vara klokare kring vem vi ska fråga ut om tidtabeller för terapigaranti och hur vårdreformen borde ros i land på bästa sätt.

Men jag får väl göra ett nytt försök att önska er goda – och coronasäkra – valtider. Förhoppningsvis kan valkaffet avnjutas ute i solskenet!

Mikaela Remes är FUNK.:s chefredaktör

Redan över 200 kommunalvalskandidater har förbundit sig att jobba för #EnKommunFörAlla.

Läs mer om kampanjen:
samsnet.fi/kommunalvalet 

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 02/2021.

Back to top of page