fbpx

Lättläst: Alla kan testa att göra musik

| Uppdaterad
Mika Leminen
LÄTTLÄST

Mika Leminen är en rapartist. Han har en CP-skada som gör det svårt att tala. Ändå gör Mika raplåtar, där man ska sjunga snabbt.

Mika är finskspråkig och gör musik med namnet Cepan Maailma.
Snart släpps hans nya låt som heter Hyvä paha pomoni. På svenska kunde låten heta Min härligt hemska chef. Många populära rapartister finns med på låten. Till exempel rapparna Asa och Paleface.

När Mika var barn spelade han basgitarr. I högstadiet började han skriva texter till låtar. Många texter berättar om hur Mika behandlades dåligt i skolan och på gatan. När Mika var ung kände han att han var svag. Han tänkte att ingen bryr sig
om honom. 

Mika rappar om hur världen är orättvis mot människor som har en funktionsnedsättning. Han sjunger om hur det kan vara svårt att hitta.

Mika har sökt många jobb. Han har inte lyckats hitta arbete.
Han tror att många företag inte vill ge jobb åt en människa som han.
Nu tänker Mika koncentrera sig på musik. Jobbet får vänta.

Det finns få musiker i Finland som har en funktionsnedsättning som syns. Men det finns några. En populär rapartist är Signmark
som sjunger på teckenspråk. Mika lyssnar på rap från Sverige och USA. Han gillar också ett punkband som heter Pertti Kurikan Nimipäivät. Alla medlemmar i bandet har en funktionsnedsättning.
Bandet tävlade i Eurovisionen år 2015.

Mika har spelat 20 egna konserter. Det är roligt att uppträda,
men också ganska svårt, säger Mika. Mika brukar uppträda med en kompis. Kompisen är också rappare, Han upprepar allt som Mika sjunger. Då kan publiken höra tydligt vad Mika sjunger om.
Mika har en CP-skada och därför kan hans tal ibland vara otydligt.

Mika planerar att släppa en ny skiva i slutet av nästa år. Han tror att alla kan bli bra på att göra musik. Man måste försöka sitt bästa
och träna flitigt.

Mika säger att alla borde få testa på att göra musik, om dom vill. Det finns många hjälpmedel som man kan använda för att till exempel spela instrument.
– Sedan ska du träna, träna, träna. Då kan du bli hur bra som helst, säger Mika.

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 03/2022.

Back to top of page