fbpx

Lättläst: Vi är inte så olika

| Uppdaterad
Porträttbild på Fatma Wangare. Hon har en gul klädsel, en svart skarf på huvudet och färggranna smycken. Hon ler brett mot kameran.
LÄTTLÄST

Det här numret av FUNK. handlar om globala perspektiv. Det betyder att vi tar en titt på vad som händer ute i världen. Hur lever människor med funktionsnedsättning i andra länder?

 

Vi har träffat Fatma Wangare. Fatma kommer från Kenya. Kenya är ett land som finns i östra delen av Afrika. Där finns höga berg. I Kenya bor 41 folkgrupper och många har ett eget språk.

I Kenyas huvudstad Nairobi finns en organisation som heter KAIH. KAIH jobbar för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Fatma Wangare är chef för KAIH. Hon började jobba för KAIH, eftersom hon har en dotter som har intellektuell funktionsnedsättning.

FDUV i Finland hjälper Fatma och KAIH i Kenya. Organisationerna jobbar tillsammans för att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska få ett bättre liv.

Ännu för tio år sedan fick människor med intellektuell funktionsnedsättning

i Kenya inte vara med i samhället. Många familjer trodde att deras barn inte klarar av skolan om de har funktionsnedsättning. Men de hade fel. Nuförtiden går många i skola.

I Kenya är det vanligt att den som har en funktionsnedsättning är fattig och bor i slummen. En slum är en ett område utanför staden, där människor bor trångt i osäkra byggnader. I slummen är det ibland svårt att hitta mat och vatten.
Organisationen KAIH hjälper slummens invånare att känna sina rättigheter.

Om en person blir fel behandlad på grund av sin funktionsnedsättning så vet den att man kan kontakta polisen.

KAIH:s chef Fatma säger att finska FDUV har lärt henne mycket och gjort livet bättre för många i Kenya.

– Människor i Kenya och Finland har många samma problem, säger Fatma.
I båda länderna blir människor med funktionsnedsättning utan jobb. De får inte bestämma själv om sina kroppar. Det finns ännu mycket att göra för att alla ska ha det bra.

– Därför ska vi jobba tillsammans. Då är vi starkare, och livet kan bli bättre för oss alla, säger Fatma. •

Text: Mikaela Remes

 

Artikeln har publicerats i tidningen Funktionsrätt i samarbete 04/2022.

Back to top of page