fbpx

Manliga stödpersoner behövs!

| Uppdaterad

Rex och Jonas är ett stödpersonspar från Vasa. Killarna är i trettioårsåldern och har ett gemensamt intresse: träna på gym!
4BT står för Fyra Betydelsefulla Timmar och då är det frågan om stödpersonsverksamheten vid SAMS – samarbetsförbundet kring funktionshinder r.f. Fyra timmar är det minimiantal timmar per månad som 4BT:s frivilliga stödpersoner ställer upp.

Rex tycker om att ha en manlig stödperson.
Rex ”grovjobbare” Hartman tycker om att ha en manlig stödperson.

Jonas och Rex träffas på gymmet. Rex har kommit dit direkt från sitt arbete i ISS kök i Akademill, ett jobb (s.k. öppet arbete) som han haft i sju år. Rex är en ung man med Downs syndrom och utöver den vägledning som har får via jobbet så har han en stödperson. En vän som hänger med då Rex vill göra någonting roligt på sin fritid.

”Min pappa och min mamma har lärt mig att jag skall ha en stödperson.” säger Rex och fortsätter ” Jag kan inte vara ensam på gymmet. Jag tycker om Jonas, han kan mycket och hjälper mig lyfta rätt, så jag inte förstör min rygg.”

4BT:s stödpersonskoordinatorer som sitter i Helsingfors och i Vasa matchar människor med likadana intressen så att det skall gå lättare att hitta på saker att göra tillsammans. För tillfället finns det ett behov av manliga stödpersoner med olika intressen.

…en stödperson hjälper ju bara med det som de tycker att är roligt i vardagen. Det vi gör är efter jobbet, och vi gör ju bara roliga saker.
-Jonas Nygård, Stödperson

Jonas Nygård träffade Rex för första gången på gymmet. Skrattande berättar Jonas hur de träffades. ”Rex var här med sin kompis och då de kom till mig och frågade ifall jag ville bli Rex stödperson så visste jag inte vad det handlade om. Jag tänkte att man är som något slags stöd, att man hjälper. Men en stödperson hjälper ju bara med det som de tycker att är roligt i vardagen. Det vi gör är efter jobbet, och vi gör ju bara roliga saker.”

Jonas berättar att han provade på först en gång med att vara på gymmet med Rex innan han bestämde sig för att bli en stödperson. ”Jo vi trivs bra tillsammans. De berättade att det inte behövdes någonting extra av mig för att bli en stödperson, så vi gick på gymmet först en gång så jag kunde prova på hur det var. Det var efter det som jag blev en stödperson. Vi hänger tillsammans och är mera som vänner. Det bästa med att vara en stödperson är att man finns till för någon och att man kan hjälpa någon att komma ut. Jag vet inte om Rex annars skulle ta sig ut på stan till exempel.”, säger Jonas.

Jonas och Rex lutar mot en tynglyftningsställning.
Jonas hjälper Rex med att lyfta rätt.

Rex och Jonas brukar varva gymträffarna med att gå på kaffe, bowla eller gå ut och äta. ”Vi träffas ungefär en gång i veckan. Utöver det har vi varit med i4BT där vi har fått träffa andra stödpersoner och sådana som behöver stöd, eller stödisar som de kallas. Jag tror att jag aldrig fått så mycket komplimanger i mitt liv som jag fått av Rex och andra stödisar så det är nog jättekul.”, säger Jonas.

I gymmet ser Jonas till att Rex lyfter på rätt sätt och att han inte tar i för hårt. ”Han måste ju orka i skogen också så vi kör så där lagom hårt här på gymmet. Efter att vi är färdiga med lyftandet så brukar vi bada bastu som också finns här.”, säger Jonas. Utöver jobbet i köket så hjälper Rex sin far med skogsavverkning. ”Jag lyfter max fyrtio kilo här, då orkar jag i skogen också. Jag tycker om Jonas för han hjälper mig bli starkare.”, säger Rex.

Stödpersonsparet Rex och Jonas lyfter hantlar tillsammans.
”Jag tycker om Jonas för han hjälper mig bli starkare.”

En stödperson till skillnad från en personlig assistent är en frivillig uppgift och inget arbete. Det handlar om att träffas ett par gånger per månad med en person med funktionsvariation. Det kan handla om att ta sig ut och umgås som vänner. Ifall du har fyra timmar extra per månad och skulle vara intresserad av att få veta mera om att bli stödperson så kontakta oss på 4BT så söker vi en lämplig kandidat åt dig, någon som har liknande fritidsintressen som du.

 

Reportaget är gjort av John Franzén och redigerat av stödpersonskoordinatorerna.

 

Anmäl ditt intresse med följande blankett så kontaktar vi dig för att diskutera hur du kan bli en stödperson.

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

Back to top of page